Kabinet stemt in met beperkt 'boerkaverbod'

Een vrouw in boerka in Rotterdam. Beeld anp
Een vrouw in boerka in Rotterdam.Beeld anp

Boerka's, nikaabs, bivakmutsen en integraalhelmen worden in Nederland verboden in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. Het kabinet heeft ingestemd met een verbod op de gezichtsbedekkende kleding.

Dat heeft minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken vandaag gezegd na de ministerraad. Het kabinet vindt het verbod van belang voor de dienstverlening van de overheid aan de burger en voor de veiligheid. Op straat mag de gezichtsbedekkende kleding nog wel.

"In het onderwijs moet je elkaar in de ogen kunnen kijken. Als een moeder een kind komt ophalen op school dan moet je kunnen zien of het wel echt de moeder is'', aldus Plasterk. Hij benadrukt dat het verbod losstaat van de discussie over religieuze symbolen.

Boete
Wie zijn gezicht toch bedekt op locaties waar dat verboden is, kan een boete krijgen van maximaal 405 euro. In de openbare ruimte kan de politie vragen de gezichtsbedekkende kleding af te doen, als zij meent dat dat nodig is voor identificaties.

Over het 'boerkaverbod' hadden VVD en PvdA in oktober 2012 al afspraken gemaakt in het regeerakkoord.

Het huidige kabinetsvoorstel is anders dan het boerkaverbod waar het kabinet Rutte-I in januari 2012 mee instemde. Toen ging het om een uitgebreider verbod dat ook op straat zou gelden. Dat plan is ingetrokken.

Oppositie negatief
Het is nog niet te zeggen wanneer het nieuwe verbod op gezichtsbedekkingen daadwerkelijk van kracht wordt. De Tweede Kamer en Eerste Kamer moeten er nog mee instemmen.

Enkele Kamerleden van de oppositie reageerden na het bekend worden van de plannen donderdag meteen negatief: 'Ahhh de symboolpolitieke doos is weer opengetrokken!', meldde D66-Kamerlid Gerard Schouw op Twitter. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren twitterde: 'Welk probleem los je op met dit verbod en hoe ga je handhaven? #fail.'

Oppositiepartij SP schaart zich wel achter het kabinet. SP-Kamerlid Sadet Karabulut vindt het "goed dat mensen niet langer hun gezicht bedekken op plaatsen waar herkenbaarheid juist de norm zou moeten zijn, zoals in het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer en in overheidsgebouwen''. Volgens Karabulut is het onwenselijk om een uitzondering te maken voor vrouwen die een boerka dragen. "De SP ziet de boerka als een kledingstuk dat staat voor de onderdrukking van vrouwen."

Een nikaab laat alleen de ogen vrij. Beeld EPA
Een nikaab laat alleen de ogen vrij.Beeld EPA
Een boerka bedekt het gezicht volledig. Beeld ANP XTRA
Een boerka bedekt het gezicht volledig.Beeld ANP XTRA

Plasterk verwacht overigens niet dat het boetes zal regenen. Ook zullen agenten niet massaal controleren. De minister denkt dat het in de praktijk voldoende zal zijn dat mensen op het verbod gewezen kunnen worden.

Klein aantal
Het aantal 'boerkadraagsters' in Nederland is overigens zeer klein. Volgens Yassin Elkorfani van het Contactorgaan Moslims en Overheid gaat het om niet meer dan 350 vrouwen, zo zei hij desgevraagd naar aanleiding van het kabinetsplan. Elkorfani benadrukt dat er verschillende cijfers zijn.

Plasterk beaamt dat in Nederland maar een relatief klein aantal vrouwen een boerka of nikaab draagt, maar hij stelt dat het toch belangrijk is om de norm vast te stellen. Er gelden wel uitzonderingen, bijvoorbeeld voor carnaval en andere feesten en als de gezichtsbedekking nodig is voor een beroep of sport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden