Kabinet snijdt stevig in basispakket

Beeld reuters

Het kabinet zal morgen besluiten tot drastische bezuinigingen op het basispakket in de gezondheidszorg. Voor behandelingen bij de psycholoog, psychiater, psychotherapeut en fysiotherapeut moeten cliënten meer zelf betalen.

Bronnen in Den Haag bevestigden gisteren dat met ingang van volgend jaar, conform het regeerakkoord, slechts vijf sessies bij de eerstelijnspsycholoog worden vergoed. Voor behandeling van zwaardere psychische klachten door psychiater, psychotherapeut of klinisch psycholoog (de tweedelijnszorg) zullen eigen bijdragen worden gevraagd. In totaal zou het kabinet voor 300 miljoen euro op de geestelijke gezondheidszorg (ggz) willen bezuinigen.

Het aantal zelf te betalen sessies bij de fysiotherapeut zou van 12 naar 20 gaan (15 volgens het regeerakkoord). Zoals al aangekondigd gaat er een streep door de vergoeding voor hulp bij het stoppen met roken en voor dieetadviezen. Volgt het kabinet het regeerakkoord, dan wordt de vergoeding voor ivf beperkt tot de eerste behandeling. Aandoeningen met een lage ziektelast - die eerder ongemak dan ziekte zijn - verdwijnen uit het basispakket. Buiten de Europese Unie geldt vanaf volgend jaar geen werelddekking meer voor zorg uit het basispakket. Daartoe zullen verdragen met Turkije, Marokko, Tunesië, Kaapverdië, Kroatië, Bosnië-Herzegowina en Macedonië worden aangepast of opgezegd. In totaal besluit het kabinet tot een bezuiniging van zo'n één miljard euro op de zorg, nog los van de bezuinigingen op de AWBZ en op de subsidies voor ouderen- en patiëntenorganisaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden