Kabinet schiet gedupeerde tuinders te hulp met werktijdverkorting
Het kabinet neemt maatregelen voor om bedrijven te steunen die worden getroffen door de Russische boycot. Bedrijven die hard worden geraakt door de boycot van onder meer groenten en fruit, kunnen werktijdverkorting aanvragen voor hun personeel. De regeling wordt vanmiddag opengesteld.
Groenten- en fruittelers en ook transportbedrijven die door de Russische sancties plots minder werk hebben, kunnen een WW-uitkering aanvragen voor de uren die hun werknemers hierdoor niet kunnen werken.
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) kondigde eerder vandaag aan dat het kabinet maatregelen voorbereidt waarmee bedrijven die worden getroffen door de sancties, het hoofd langer boven water kunnen houden. Daarbij noemde ze behalve het tijdelijk toestaan van werktijdverkorting ook het verruimen van garantiestellingen en het vinden van nieuwe afzetmarkten.
Aanvulling
Het Nederlandse pakket is bedoeld als aanvulling op de maatregelen die in Europees verband worden verwacht. Dijksma pleitte er in Europa eerder bijvoorbeeld voor om het mogelijk te maken oogsten op te kopen en bederfelijke waar die door de Russische sancties overblijft, beschikbaar te stellen voor voedselbanken en andere sociale instellingen. Komende tijd praat Dijksma met de sector en onder meer de voedselbanken over mogelijkheden om 'goed voedsel een goede bestemming te geven'.
Maandag wordt duidelijk hoe de Europese landen de gevolgen van de boycot willen verzachten. Brussel heeft een crisispot van 400 miljoen euro om dit soort marktverstoringen op landbouwgebied op te vangen. LTO Nederland denkt dat er zo'n 1 miljard euro nodig is, maar Dijksma vindt het te vroeg om bedragen te noemen. Zij vindt het vooral belangrijk dat landen in Europa gezamenlijk stappen zetten.
Supermarkten
De supermarkten in Nederland, verenigd in het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), gaan onderzoeken of en op welke manier zij Nederlandse telers en boeren kunnen steunen die worden getroffen door de Russische boycot. Dat heeft een woordvoerster van de brancheorganisatie vandaag gezegd.
Het CBL gaat hierover praten met betrokken partijen, waaronder boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland en de overheid. 'Wij vinden het een trieste zaak dat telers in de problemen komen door de Russische maatregelen en willen met partijen nagaan of en hoe supermarkten eventueel kunnen helpen', aldus de woordvoerster.
Zij wijst erop dat het maken van gezamenlijke afspraken niet eenvoudig is omdat 'de mededingingswetgeving al snel in de weg zit'.
Jumbo
Jumbo zei eerder vandaag groenten en fruit van eigen bodem te gaan promoten in reactie op de Russische boycot. De supermarktketen zegt hiermee in te spelen op de behoefte van veel klanten die Nederlandse telers willen steunen.
Het bedrijf wil ook de telers 'een hart onder de riem steken'. Veruit het grootste deel van de groenten en fruit die Jumbo verkoopt, komt naar eigen zeggen uit Nederland.
Marktleider Albert Heijn zegt zaterdag in zijn supermarkten al een 'eenmalige actie van een dag' te houden om Nederlandse producten (komkommer, paprika's en trostomaten) onder de aandacht te brengen.
De importstop kost Nederlandse producenten en handelaren zeker 1 miljard euro, de boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland en afzetorganisatie GroentenFruit Huis becijferd. De ban treft in Nederland vooral leveranciers van glastuinbouwproducten als tomaat, paprika en komkommer. Daarnaast gaat het om fruit, voornamelijk appels en peren, en champignons.
Het schadebedrag betreft de handelswaarde van de export op jaarbasis. Niet meegewogen is de indirecte schade door prijsderving. Vanuit heel Europa komt het voor Rusland bestemde volume direct extra beschikbaar op de Europese markt. Deze is daar niet klaar voor en prijsdaling is het gevolg.