Kabinet Rutte-Verhagen: Vrijheid en Verantwoordelijkheid

Waarnemend CDA-voorzitter overlegt in het Hilton Hotel in Den Haag met een medebestuurslid. (FOTO WERRY CRONE)

Het nieuwe regeerakkoord krijgt waarschijnlijk als titel ’Vrijheid en Verantwoordelijkheid’.

Enkele kernpunten uit het akkoord, die tot nu toe zijn uitgelekt:

 • Toegelaten immigranten krijgen aanvankelijk een tijdelijk Nederlanderschap voor vijf jaar. Wie binnen die periode een misdrijf pleegt waarop een straf van meer dan twaalf jaar staat, moet het land uit.
 • Er komt geen versoepeling van het ontslagrecht
 • De AOW gaat voorlopig naar 66 jaar, in lijn met het akkoord van de sociale partners.
 • Op veel snelwegen wordt 130 kilometer de norm, in plaats van 120.
 • Er komen 2500 agenten bij.
 • Er komt een dierenpolitie van 500 agenten (een wens van de PVV).
 • De koopkrachtdaling blijft beperkt.
 • Het aantal koopzondagen wordt niet uitgebreid.
 • Ontwikkelingssamenwerking houdt een budget van 0,7 procent van het nationaal inkomen.
 • Het rookverbod kleine cafés verdwijnt.
 • VVD en CDA krijgen beide zes ministers, wat als een ’beloning’ voor het kleinere CDA kan worden gezien. Beide partijen krijgen vier staatssecretarissen.
 • De Telegraaf weet verder te melden dat er een hoofddoekverbod komt voor rechters, officieren van justitie en agenten en een algeheel boerkaverbod.
 • De studiefinanciering wordt verkort van vier tot drie jaar.

Nog voordat de CDA-fractie had bepaald of het onderhandelingsresultaat goed genoeg zou zijn om het voor te leggen aan een eigen congres, maakte interim-partijvoorzitter Henk Bleker al duidelijk dat het partijbestuur adviseert akkoord te gaan. „Het is een heel behoorlijk en netjes akkoord.” Het bleef gisteravond onduidelijk welke positie de twee dissidenten in de fractie, Koppejan en Ferrier, innemen. De uitspraak van Bleker zette druk op de ketel, Verhagen probeerde binnen voor elkaar te krijgen dat hij zaterdag met een unaniem positief standpunt van de fractie naar het congres kan gaan.

De tijdsdruk neemt intussen toe bij de onderhandelaars van VVD, PVV en CDA. Zij hadden gehoopt al gisteravond rond tafel te kunnen zitten met de opmerkingen van de fracties, zodat de akkoorden vandaag openbaar kunnen worden. Dan kunnen regionale bestuurders er nog over spreken voordat het zaterdag op het CDA-congres in stemming komt. Lukt het niet om de akkoorden vandaag te presenteren, dan is het zeer de vraag of het congres niet een week vooruit moet worden geschoven.

Een eindje van de vergaderplek van de CDA’ers vandaan benadrukte PVV-Kamerlid Martin Bosma bij zijn boekpresentatie juist dat dit kabinet met PVV-gedoogsteun cruciaal is voor de PVV-strijd tegen de extreme islam. „Als het mis gaat krijgen we geen tweede kans”, waarschuwde de vertrouweling van Wilders, „de Amerikanen sturen hun zonen niet voor de tweede keer naar de stranden van Normandië.”

Tweet]]>

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden