Kabinet-Rutte kiest bewust voor zomerse mediapauze

Premier Mark Rutte tekent het condoleanceregister voor de aanslagen in Nice op de Franse ambassade in Den Haag.Beeld anp

Het is een populaire oproep aan het kabinet de afgelopen twee weken: wees zichtbaarder. In een zomer waarin de mislukte couppoging in Turkije tot flinke spanningen leidt in de Turks-Nederlandse gemeenschap, zou het kabinet meer van zich moeten laten zien en horen. Dat geluid klinkt van links tot rechts in de oppositie, maar ook bij regeringspartij PvdA. Hebben ze een punt?

Meer dan in de vergaderweken is zichtbaarheid in recestijd een keuze. Bewindspersonen die doorgaans in Den Haag niet voor de camera zijn weg te slaan, kunnen bij het ontbreken van Kamerdebatten en wegens vakantie even helemaal uit beeld blijven. Maar tegelijkertijd geldt dat als ze wíllen, de camera's en verslaggevers in no time zijn opgetrommeld om hun quotes vast te leggen.

Dergelijke persmomenten zijn in dit reces vooralsnog schaars. Waar na het neerschieten van de MH17 in de zomer van 2014 de ene na de andere Haagse persconferentie werd belegd en premier Rutte begin 2015 op de avond van de aanslag op Charlie Hebdo een volle Dam in Amsterdam toesprak, blijft het kabinet nu, na de Turkse onrust en reeks aanslagen in Duitsland en Frankrijk relatief stil.

Terughoudendheid
Na elke gebeurtenis in Duitsland en Frankrijk hield Rutte het bij korte verklaringen. Na de aanslag in Nice tekende hij het condoleanceregister. Over Turkije bleef Rutte stiller. Op de avond van de staatsgreep noemde hij de situatie 'zorgelijk', om de woordvoering vervolgens aan minister Bert Koenders van buitenlandse zaken over te laten.

Ook Koenders kiest voor terughoudendheid. De dag voor de Turkse coup reageerde hij nog wel vanuit Chili op de benoeming van Boris Johnson als minister, om vervolgens overwegend schriftelijk op de Turkse ontwikkelingen in te gaan. Geen interviews in tv-programma's, nauwelijks mogelijkheden voor de pers hem te bevragen.

Voor die terughoudendheid zijn allerlei argumenten te bedenken. Zo kun je na elke terreuraanslag over de grens wel een persbijeenkomst beleggen. Maar dan straal je het beeld uit dat er ook in eigen land iets aan de hand is - en dat is een beeld dat het kabinet absoluut niet wil wekken. Betogingen zoals na Charlie Hebdo op de Dam zijn van een andere orde: die stralen verbondenheid uit. Tot dergelijke initiatieven kwam het deze weken in Nederland niet.

Migratiedeal
Bij de Turkse spanningen in Nederland zal het kabinet vermoedelijk eerst beter zicht willen krijgen op de omvang en intensiteit van de problemen. Daarbij speelt de politieke situatie mee: na de migratiedeal met Turkije is het voor Nederland op eieren lopen. Het kabinet moet terughoudend zijn in het veroordelen van aantasting van vrijheden in Turkije, omdat dit anders direct gevolgen kan hebben voor de migratiedeal. Een deal die het aantal vluchtelingen dat naar ons land komt fors heeft verlaagd.

Het kabinet beperkt zich tot Kamerbrieven, updates over het aantal aangiftes en een oproep aan Turkse Nederlanders om 'het hoofd koel en hun handen thuis houden'.

Rutte voegde daar gisteren in een uitgebreid facebookbericht aan toe dat het kabinet dagelijks, 'ook tijdens de vakanties', bezig is met de situatie in Turkije en Nederland en zich 'daar waar nodig over uitspreekt'.

Zo lang er geen Kamermeerderheid is die de regering terugroept naar het Binnenhof, kan het kabinet deze uitgezette communicatiekoers helemaal zelf bepalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden