Kabinet presenteert leraren ‘een sigaar uit eigen doos’

null Beeld anp
Beeld anp

Het kabinet bemoeit zich te veel met de arbeidsvoorwaarden van leraren, vindt Patrick Banis, van het Caop, kenniscentrum voor arbeidszaken.

Jelle Brandsma

Het onderhandelen over de lerarensalarissen is een tweetrapsraket. Het kabinet bepaalt hoeveel geld er beschikbaar is en de werkgeversorganisaties gaan daarna praten met de vakbonden. Bijzonder is nu dat de werkgevers, al voordat de onderhandelingen van start gaan, klagen dat zij met de opdracht van het kabinet niet uit de voeten kunnen.

In het regeerakkoord van Rutte III is voor de lerarensalarissen 270 miljoen euro extra gereserveerd. Er staat bij: “We verbeteren de arbeidsvoorwaarden voor docenten in combinatie met het normaliseren van de bovenwettelijke regelingen.” In een brief voegde Arie Slob, minister voor het basis- en voortgezet onderwijs, er later nog aan toe dat het geld voor de salarissen er pas komt in combinatie met het ‘normaliseren van de bovenwettelijke regelingen’. De ‘bovenwettelijke regeling’ is extra geld voor werkloze leraren, naast hun WW-uitkering.

De vakbonden protesteren tegen de voorwaarden van het kabinet, maar ook de werkgevers vinden de bemoeienis van de minister te ver gaan. Modernisering van de arbeidsvoorwaarden van leraren in het basisonderwijs is prima, zei een woordvoerder van werkgeversorganisatie PO-raad gisteren in Trouw. Maar het moet wel redelijk blijven, anders mislukt de poging meer leraren aan te trekken.

Gek

Patrick Banis, directeur arbeidsmarkt bij het Caop, kenniscentrum voor arbeidszaken bij de overheid en het onderwijs, vindt de opstelling van de werkgevers begrijpelijk. De voorwaarde die het kabinet stelt ‘is heel gek’. “Het kabinet stelt 270 miljoen beschikbaar voor verbetering van de salarissen, als aanvullingen op de uitkeringen voor werkloze leraren worden versoberd. Met dat laatste is 70 miljoen gemoeid. Conclusie: een deel van die 270 miljoen betalen de leraren zelf. Het is een sigaar uit eigen doos.”

Tot een paar jaar geleden onderhandelde (een vertegenwoordiger van) de minister zelf over de arbeidsvoorwaarden van de leraren. Banis meent dat het kabinet zich in de nieuwe rol moet beperken tot financier en wetgever. “Het kabinet moet zelf weer gaan onderhandelen aan de cao-tafel of het aan de vakbonden en werkgevers overlaten hoe het geld wordt uitgegeven. Deze contractpartners zijn ook vrij om te kiezen voor wel of geen aanvullende regelingen voor werkloze leraren. De PO-raad en de vakbonden moeten de kans krijgen om de arbeidsvoorwaarden van de leraar aantrekkelijker te maken tegenover andere sectoren.”

Over twee jaar verandert de status van ambtenaren. Die wordt dan gelijk aan die van werknemers in het bedrijfsleven. Banis: “Daardoor zullen ook bovenwettelijke regelingen van bijvoorbeeld rijksambtenaren onder druk komen te staan. Het is aan de cao-partijen om daarover te beslissen. Het is vreemd nu al te beginnen bij de leraar in het basisonderwijs. Want iedereen is het erover eens dat dit een kale kip is waar niks meer is te plukken.”

Lees ook: Conflict dreigt over geld voor werkloze leerkrachten

Correctie:

Patrick Banis, van het Caop, kenniscentrum voor arbeidszaken, zegt in het bovenstaande verhaal uit de krant van 9 januari dat het kabinet leraren ‘een sigaar uit eigen doos’ presenteert. Er is in het regeerakkoord 270 miljoen euro toegezegd voor verbetering van de salarissen als er een versobering komt van de aanvulling op de uitkering van werkloze leraren ter waarde van 70 miljoen. “Een deel van die 270 betalen de leraren dus zelf”, zei hij.

Banis zegt nu dat dit een misverstand blijkt te zijn. Het kabinet wil een versobering van de aanvulling op de uitkering van werkloze leraren. Het geld dat hierdoor vrijvalt, komt bovenop de toegezegde 270 miljoen voor verbetering van de lerarensalarissen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden