Kabinet piekert nog door over opvolger bankpresident Wellink

Bij de opvolging van president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) speelt de politieke kleur geen enkele rol. Minister De Jager (Financiën) zei dat gisteren na afloop van een lezing in Amsterdam. Hij reageerde daarmee op berichten in de media dat het kabinet bij de toetsing van de kandidaten hun politieke kleur zou meewegen. ,,Het gaat om de kwaliteit'', aldus De Jager.

DNB wil graag dat Lex Hoogduin, nu al directeur bij de centrale bank, Wellink dit jaar opvolgt. Voor het kabinet is van groot belang dat de door de politiek gewenste cultuurverandering bij DNB tot stand komt en is het nog geen uitgemaakte zaak dat Hoogduin daarvoor de meest geschikte kandidaat is.

Aanvankelijk zag het ernaar uit dat het kabinet vandaag zou besluiten over de opvolging van Wellink. Ingewijden gaan ervan uit dat het nog zeker een aantal weken zal duren. De Jager zei gisteren dat er nog tot en met juni tijd is.

Gedoogpartij PVV wil dat de opvolger van Wellink niet van de centrale bank zelf komt. Volgens Tweede Kamerlid Roland van Vliet is voor de gewenste cultuuromslag binnen DNB een kandidaat van buiten een absolute voorwaarde.

"Tijdens de kredietcrisis hebben we gezien dat DNB in haar rol als toezichthouder zwaar tekortgeschoten is. Om het geschonden vertrouwen te herstellen, is een cultuuromslag nodig", aldus Van Vliet. "Wij steunen het kabinet in zijn streven om een kandidaat van buiten aan te dragen." PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk vindt dat er maar één criterium kan zijn: "De beste kandidaat moet het worden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden