Kabinet 'permanent in overleg' over lagere pensioenpremies

Vice-premier Lodewijk Asscher.Beeld anp

Het kabinet is 'permanent in overleg' met vakbonden en werkgevers over lagere pensioenpremies als de pensioenopbouw in 2015 wordt verlaagd. Premier Mark Rutte en minister Lodewijk Ascher van Sociale Zaken hebben dat vrijdag gezegd.

Maandag behandelt de Tweede Kamer wetsvoorstellen om de jaarlijkse pensioenopbouw te verminderen van 2,25 naar 1,85 procent van het inkomen. Bij het opstellen van het regeerakkoord gingen VVD en PvdA ervan uit dat dit gepaard zou gaan met een verlaging van de pensioenpremies. Het gaat om een bedrag van 6 tot 9 miljard euro per jaar.

Maar de pensioenfondsen zeggen het geld nodig te hebben om hun financiële positie te verbeteren. En de sociale partners, die de pensioenfondsen besturen, voelen tot dusver niets voor centrale afspraken over het teruggeven van de premies.

In het regeerakkoord was afgesproken dat de jaarlijkse pensioenopbouw terug zouden gaan naar 1,75 procent van het inkomen. Na verzet van bonden en werkgevers legde het kabinet 250 miljoen op tafel om deze maatregel te verzachten. Dat leidde enkele weken terug tot een akkoord met het kabinet om de opbouw van 1,75 procent op een ingewikkelde manier te verhogen naar 1,85 procent.

De sociale partners zijn echter zelf allerminst tevreden over de gemaakte afspraken. Ze vinden het bedrag van 250 miljoen te laag en hebben een beroep op de Kamer gedaan dat te verhogen, zodat een jaarlijkse opbouw van 2 procent mogelijk blijft.

De oppositiefracties in de Kamer zijn zeer kritisch over de kabinetsvoorstellen. Het ziet ernaar uit dat ze allemaal tegenstemmen. Het pensioenplan dreigt dan in de Senaat te sneuvelen, want daar heeft het kabinet geen meerderheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden