Kabinet pakt vastgoedfraude aan

(\N)

Het kabinet werkt aan een harde aanpak van criminaliteit in de vastgoedwereld. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie kondigde zondag een offensief aan dat criminelen uit de sector moet bannen. Notarissen spelen daarin een belangrijke rol.

Hirsch Ballin zei dat in het tv-programma Buitenhof. Hij neemt samen met de ministers van Financiën en Binnenlandse Zaken een reeks maatregelen om bijvoorbeeld witwassen en fraude tegen te gaan.

De controle op de vastgoedwereld wordt verscherpt. Daarnaast wil het kabinet de sector minder ondoorzichtig maken. Makelaars, taxateurs en notarissen moeten daartoe laten zien dat ze integer te werk gaan en meer inzicht geven in hun werkwijze. De dienstverleners zullen met helpen bij de bestrijding van hypotheekfraude.

De vastgoedsector is gevoelig voor misbruik, mede door de vele miljarden die er in omgaan. De afgelopen jaren raakte de sector veelvuldig in opspraak, recentelijk nog door een omvangrijke vastgoedfraude waarbij het Philips Pensioenfonds betrokken was. Door de ondoorzichtigheid van de sector is de pakkans laag.

Om dat te veranderen gaan het Openbaar Ministerie (OM), de Belastingdienst, financiële opsporingsdiensten en de politie ook nauwer samenwerken. Dat zal gebeuren in het Vastgoed Intelligence Centre, dat binnenkort opgericht wordt.

Een nieuw waarschuwingssysteem moet notarissen helpen bij de aanpak van zogenoemde ABC-transacties, waarbij een pand snel en met enorme winsten van eigenaar wisselt. Het Kadaster zal notarissen een seintje als het deze constructie ontdekt.

Notarissen zelf moeten de autoriteiten inzage geven in hun dossiers, als ze daar om vragen. Dat betekent een inperking van hun verschoningsrecht.

Het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM) is uitgebreid tot 75 man om de winsten die criminelen maken met vastgoedhandel, af te pakken. De FIOD-ECD heeft meer mankracht voor witwasonderzoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden