Kabinet pakt schijnconstructies aan

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Beeld anp
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld anp

Mensen die van hun werkgever niet het cao-loon betaald krijgen, krijgen meer mogelijkheden om hun recht te halen en het achterstallige loon te innen. Dat is een van de gevolgen van een nieuwe wet waarin minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) de schijnconstructies met vooral Oost-Europese werknemers gaat aanpakken.

Asscher wil met zijn wet voorkomen dat bedrijven Oost-Europese werknemers onder het minimumloon betalen, waardoor zij Nederlanders verdringen op de arbeidsmarkt. Dat komt onder meer in de tuinbouw, de bouw en het transport veel voor.

Met zijn wet maakt Asscher niet alleen de directe werkgever, maar ook de opdrachtgever verantwoordelijk voor het netjes betalen van het cao-loon. Opdrachtgevers die weten, of moeten weten, dat een werknemer niet voldoende betaald krijgt, kunnen hiervoor aansprakelijk worden gesteld.

In een toelichting op zijn wet zei Asscher dat zijn wet helpt tegen de oneerlijke concurrentie die kleine werkgevers ervaren doordat concurrenten gebruik maken van 'geniepige schijnconstructies'. Die overtreden de wet als zij werknemers niet het minimumloon of het cao-loon betalen. 'Dit is een wet die oneerlijke praktijken en onderbetaling moet tegengaan en moet bijdragen aan een fatsoenlijke arbeidsmarkt', aldus de minister. 'Met deze wet trekken we het net rond dit soort geboefte en sjoemelaars verder aan.'

'Pure winst'

VVD-Kamerlid Anne Mulder is blij dat Asscher zijn plan heeft aangepast en dat werkgevers nu beter weten wat hun kan worden verweten. Positief is voor hem ook dat Asscher werkgeversorganisatie VNO-NCW achter zijn plan heeft gekregen. PvdA-Kamerlid John Kerstens noemt de wet 'pure winst, zowel voor de Poolse chauffeur als de Nederlandse bouwvakker'. Met de wet kunnen grote werkgevers en opdrachtgevers, als Rijkswaterstaat of Ikea, straks niet meer wegkijken bij misstanden, aldus Kerstens.

Ook vakbonden en werknemersorganisaties steunen het wetsvoorstel. De Aannemersfederatie Nederland sprak vandaag van een historisch moment en een belangrijke stap om de bouwsector weer schoon te maken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden