Kabinet overweegt nieuwe trainingsmissie

Uitzending past binnen richting die Nederlandse krijgsmacht op wil

MARNO DE BOER en REDACTIE POLITIEK

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuwe missie in Afghanistan. Minister Frans Timmermans van buitenlandse zaken meldde gisteren aan de Tweede Kamer het plan om in het noorden van Afghanistan militairen en politieagenten te trainen. Duitsland is al van plan daar ongeveer 800 militairen heen te sturen. Nederland kan met hen samenwerken.

De huidige Navo-missie Isaf loopt dit jaar ten einde. De mogelijke nieuwe operatie 'Resolute Support' (resolute steun) zal met een kleinere omvang - zo'n tienduizend militairen - het Afghaanse leger- en politieapparaat gaan trainen en begeleiden. De Afghaanse militairen zijn dan zelf de eerste verantwoordelijken voor de strijd tegen de taliban. Voordat 'Resolute Support' er komt moet de Afghaanse regering nog wel akkoord gaan met de voorwaarde dat buitenlandse militairen immuniteit voor het Afghaanse rechtssysteem hebben.

Er lijkt voldoende steun voor de missie in de Tweede Kamer. PvdA-buitenlandwoordvoerder Michiel Servaes zegt met een "open blik" naar een toekomstig uitgewerkt voorstel van het kabinet te kijken. De missie past volgens hem binnen het Navo-concept van ondersteuning van Afghaanse troepen na 2014, iets dat hij "niet afwijst". Ook de VVD en oppositiepartijen D66 en ChristenUnie staan open voor een nieuwe uitzending. GroenLinks moet haar standpunt nog bepalen. De SP vindt een missie in Afghanistan "zinloos".

De militaire vakbonden zijn verdeeld over het plan. AFMP-voorzitter Anne-Marie Snel vraagt zich af of de krijgsmacht beschikt over de capaciteit voor een nieuwe missie. Jean Debie van VBM reageerde wel positief. Volgens hem hebben Nederlandse militairen in het verleden laten zien goed in staat te zijn Afghaanse collega's te trainen.

De missie is voor Nederland om verscheidene redenen aantrekkelijk. Er is de afgelopen tien jaar veel geïnvesteerd in Afghanistan: militaire missies in Uruzgan en Kunduz en ontwikkelingsgeld. Een implosie van het overheidsgezag zou die inspanning tenietdoen. De huidige opmars van Isis in Irak illustreert dat. Een in enkele jaren uit de grond gestampte krijgsmacht naar Westers model blijft zonder buitenlandse ondersteuning kwetsbaar. Het Afghaanse leger kent zwakheden op vergelijkbare punten als dat van Irak: logistiek, vuursteun aan de infanterie, en risico op etnische spanningen binnen de krijgsmacht. Blijvende aanwezigheid van adviseurs is nodig voor het goed functioneren van het Afghaanse leger en politie.

Om het Afghaanse veiligheidsapparaat overeind te houden moet de internationale gemeenschap sowieso miljarden euro's naar Kaboel blijven overmaken. De totale Afghaanse belastinginkomsten zijn lager dan de begroting van leger en politie. Om te voorkomen dat het geld meteen in corrupte zakken verdwijnt willen Westerse landen graag adviseurs plaatsen op nationale en regionale hoofdkwartieren van leger en politie.

De missie past ook binnen de richting die de Nederlandse krijgsmacht op wil. Door bezuinigingen is een grotere uitzending met algemene verantwoordelijkheid over een hele regio - zoals in Uruzgan - niet meer haalbaar. In plaats daarvan probeert Defensie met kleinere bijdrages specifieke kennis en kunde in te brengen. Met commando's inlichtingen verzamelen in Mali is daar een voorbeeld van. Ook het opbouwen van het veiligheidsapparaat in zwakke staten is een beleidsprioriteit.

Een ander aandachtsgebied van Defensie is samenwerking met Duitsland. Tijdens de vorige trainingsmissie in Kunduz verbleven Nederlandse militairen op het Duitse kamp en waren er afspraken over Duitse bescherming van de Nederlanders. Dit gebeurde toen naar tevredenheid van beide partijen.

Recentelijk zijn de banden met de Duitse krijgsmacht verder aangehaald. De luchtmobiele brigade valt sinds kort onder de Duitse Division Schnelle Kräfte. Nu wordt de missie al in een vroegtijdig stadium als onderdeel van een Duitse inspanning opgezet. Daarmee kan de samenwerking in de praktijk verder worden uitgewerkt.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden