UPDATE

Kabinet: Ondersteuning voor personeel Siemens Hengelo

Personeel van het Duitse technologieconcern Siemens wordt bijgepraat over de voorgenomen sluiting van de vestiging in Hengelo op een bijeenkomst in de Grolsch Veste. Er werken ruim zeshonderd mensen in de vestiging.Beeld ANP

Het kabinet gaat kijken waar het steun kan geven aan het personeel van de fabriek van Siemens in Hengelo. Het concern wil die vestiging sluiten, waardoor mogelijk 650 werknemers hun baan zullen verliezen. De burgemeester en de vakbonden verzetten zich tegen het plan.

Waar mogelijk zal het kabinet ondersteuning bieden om samen met alle betrokken partijen te bekijken hoe de effecten voor, in eerste instantie, het personeel kunnen worden beperkt, zei minister van economische zaken Eric Wiebes. “Voor de mensen die hier werken is dit natuurlijk verschrikkelijk nieuws'', aldus Wiebes. Hij noemt de sluiting “uiteindelijk een bedrijfsbesluit van Siemens. Daar ga ik niet in treden.''

Minister van sociale zaken Wouter Koolmees noemt het “heel slecht'' dat zoveel mensen door de sluiting van de Siemens-vestiging hun baan kunnen verliezen. “Maar een geluk bij een ongeluk is dat dit gebeurt bij een aantrekkende economie. Er zijn veel vacatures. Ik hoop dat de mensen snel weer een andere baan vinden.''

Onrechtvaardig

Een stuk feller reageert burgemeester Sander Schelberg van Hengelo. Hij is strijdvaardig en broedt op een aanvalsplan. “Het zal je maar gebeuren. Je hebt je jarenlang met hart en ziel ingezet om het bedrijf efficiënt en winstgevend te laten draaien, en dan houdt het zomaar ineens op.” Schelberg heeft er maar een woord voor: “Onrechtvaardig”.

Schelberg is dan ook niet van plan zich zonder meer bij de voorgenomen sluiting neer te leggen. Zo kan de ondernemingsraad van Siemens de voorgenomen sluiting aanhangig maken bij de Ondernemingskamer. Die moet dan een oordeel uitspreken over feit dat een winstgevend bedrijfsonderdeel wordt gesloten ten faveure van het moederbedrijf. 

Daarnaast gaat Schelberg het Siemensconcern aanspreken op zijn maatschappelijke betrokkenheid en vragen het besluit te heroverwegen. Er is afgelopen jaren veel geïnvesteerd zowel door Siemens als de gemeente om het bedrijf hier te houden. Daar lijkt geen rekening mee te worden gehouden door Siemens.

Hoe lang Schelberg de tijd heeft om sluiting te voorkomen, is nog onduidelijk. Volgende week zullen burgemeester, maar ook de vakbonden aan tafel aanschuiven bij Siemens en zal er een aanvalsplan worden gesmeed. “Alle hens aan dek om Siemens te behouden voor Hengelo”, besluit de strijdvaardige burgemeester.

'Hard gelag'

De directie van Siemens Nederland realiseert zich dat de voorgenomen sluiting van de fabriek in Hengelo voor de medewerkers een 'hard gelag' is. De komende tijd brengt het bedrijf de concrete gevolgen van het besluit in kaart, samen met de vakbonden en de ondernemingsraad. Dat heeft Huub Banus, directeur van de divisie Power & Gas van Siemens Nederland, laten weten. 

"Men mag verwachten dat Siemens zich bij alle vervolgstappen als een verantwoordelijk werkgever richting haar medewerkers zal opstellen'', aldus de Siemens-directeur. 

De voorgenomen sluiting van Siemens in Hengelo maakt deel uit van een reorganisatie bij de energie- en gastak van het bedrijf, waarbij wereldwijd 6900 banen verloren gaan. De helft van het massaontslag valt in Duitsland. In het oosten van het land gaan twee grote fabrieken dicht. In totaal heeft het concern zo’n 350.000 mensen in dienst. In Hengelo maakt Siemens onder meer grote installaties voor de oliewinning, energiecentrales en gasturbines. Daar is steeds minder vraag naar.

Het kantoor van Siemens in Hengelo.Beeld EPA

Veel is nog altijd onduidelijk, zoals wanneer de vestiging in Hengelo precies de deuren sluit. “Wij zijn zelf ook onaangenaam verrast'', zei een woordvoerder van Siemens Nederland over de gang van zaken. Hij wilde daar geen nadere toelichting op geven. Ook de vakbonden tasten nog altijd in het duister. Siemens zegt hen donderdag op de hoogte te hebben gebracht, maar zij laten weten dat zij officieel nog niet op de hoogte zijn.

Zwarte cijfers

Ook de vakbonden zullen zich strijdbaar opstellen en gaan niet zomaar akkoord met een voorgenomen sluiting, lieten verschillende bestuurders vandaag weten. “Het is een voorgenomen besluit, dus daar kunnen we nog invloed op uitoefenen. En dat gaan we zeker doen. Volgende week hebben we gesprekken, onder meer met Siemens Nederland in Den Haag. We gaan voor behoud van werkgelegenheid'', zegt Sjerp Holterman van De Unie.

Jan Wit van FNV wijst er op dat Siemens Hengelo nog genoeg werk heeft en opdrachten in portefeuille heeft. “Het bedrijf maakt goede producten en schrijft zwarte cijfers. Er zijn dus heel veel vragen over de keuzes die zijn gemaakt. Als we alle info hebben gaan we samen een plan maken. Bonden en werknemers zullen zich hier niet zomaar bij neerleggen.''

Volgens De Unie worden er door de sluiting zeker twee keer zoveel mensen getroffen dan de zeshonderd bij Siemens. “Ook regionale bedrijven die zaken doen met Siemens zullen omvallen. En dat in een toch al economisch zwakke regio'', aldus Holterman.

Lees ook: Zeshonderd banen op de tocht bij vestiging Siemens in Hengelo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden