'Kabinet niet bezig met terugdringen zzp'ers'

Zzp'ers dienden vorig jaar al een petitie in om Sybrand Buma (rechts) en Alexander Pechtold (tweede van rechts) van het belang van de zelfstandigenaftrek te overtuigenBeeld anp

Het kabinet is er niet op uit het aantal zzp'ers terug te dringen. 'Indammen is geen doelstelling', zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vandaag bij RTLZ. Wel wil het kabinet bekijken hoe het moet omgaan met de snel groeiende groep zzp'ers.

Dijsselbloem wees erop dat zij geen sociale zekerheid hebben, maar wel grote belastingvoordelen genieten. Hij denkt dat er veranderingen nodig zijn. Een ambtelijke werkgroep studeert op de positie van zzp'ers op de arbeidsmarkt. Daarna zal het kabinet er zich over buigen.

De minister reageerde op een bericht in Het Financieele Dagblad. Volgens die krant zou het kabinet plannen ontwikkelen om de toename van het aantal zzp'ers af te remmen. Het zou willen snijden in fiscale faciliteiten waarvan zij profiteren, zoals de zelfstandigenaftrek. Zzp'ers hoeven over de eerste ruim 7280 euro die ze verdienen geen belasting te betalen. Dijsselbloem spreekt tegen dat het kabinet erop uit is 'geld binnen te halen'.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.Beeld anp

Flinke toename aantal zzp'ers

Nederland telt zo'n 800.000 zzp'ers. Hun aantal is de afgelopen jaren flink toegenomen. Een tiende van de werkenden in Nederland is nu zzp'er. Rond jaren 90 was dat nog 1 op de 17.

De ambtelijke werkgroep, bestaande uit medewerkers van diverse ministeries, het Centraal Planbureau en een onafhankelijke voorzitter, moet nagaan hoe het komt dat het aantal zzp'ers zo is gegroeid. Ook moeten de ambtenaren onder meer analyseren welke gevolgen het toenemend aantal zzp'ers heeft voor de economische ontwikkeling, het stelsel van sociale zekerheid en de houdbaarheid van de overheidsfinanciën.

Het rapport van de werkgroep moet op 1 december af zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden