Belastingontwijking

Kabinet neemt nieuwe stap om belastingontduiking tegen te gaan

SITE Teaser Nieuws letter N aflopend Beeld RV
SITE Teaser Nieuws letter N aflopendBeeld RV
ANP

Het kabinet wil ervoor zorgen dat geldstromen naar landen die geen of weinig belasting heffen, wel belast worden. Vanaf 2024 moet een nieuwe bronbelasting het minder aantrekkelijk maken om winst uit te keren vanuit of via landen met een laag winstbelastingtarief.

Het gaat om geldstromen naar landen met een tarief van minder dan 9 procent en landen die op de Europese lijst van belastingparadijzen staan, zoals de Kaaimaneilanden en Panama. Naar dat soort landen werd in 2018 zo’n 37 miljard euro uitgekeerd, blijkt uit nieuwe gegevens. Dat is zo'n vijftien miljard meer dan eerder gedacht.

Dit bedrag bestaat vooral uit rente en royalty’s (geld dat wordt betaald voor het gebruik van een lied of afbeelding) en in mindere mate uit dividenden. Daarover moet vanaf volgend jaar al bronbelasting worden betaald, ‘om te voorkomen dat Nederland nog langer wordt gebruikt als toegangspoort’ naar laagbelastende landen, zo maakte het kabinet al eerder bekend.

Hoeveel dividenden er precies vanuit en door Nederland naar belastingparadijzen stromen is niet precies bekend. Naar schatting gaat het om enkele miljarden.

“Met deze aanvullende bronbelasting nemen we opnieuw een grote stap om belastingontwijking aan te pakken”, zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief van financiën. Om ervoor te zorgen dat belastingontwijkers niet een andere route vinden is het volgens de bewindsman belangrijk om ‘internationaal nog betere afspraken te maken'.

Vijlbrief hoopt de maatregel nog voor het einde van deze kabinetsperiode, die in principe tot maart volgend jaar loopt, uit te werken. Maar de bronbelasting kan op zijn vroegst pas op 1 januari 2024 worden ingevoerd omdat de Belastingdienst tijd nodig heeft voor de voorbereiding. “Dit geeft ook ruimte aan bonafide bedrijven om zich te reorganiseren”, schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer.

Lees ook: Dankzij de Panama Papers halen belastingdiensten wereldwijd ruim een miljard euro extra op

Drie jaar na de eerste publicaties over de zogeheten Panama Papers hebben overheden wereldwijd al ruim een miljard euro aan boetes en achterstallige belasting opgelegd. En het einde is nog niet in zicht: nog altijd lopen er honderden onderzoeken naar de verborgen vermogens die klanten van het Panamese juridisch advieskantoor Mossack Fonseca hebben weggestopt in belastingparadijzen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden