Update

Kabinet: Nederland overwoog militaire inval Suriname

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (L), Premier Mark Rutte (M) en minister van Defensie Hans Hillen. © ANP Beeld
Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (L), Premier Mark Rutte (M) en minister van Defensie Hans Hillen. © ANP

Nederland had in 1986 samen met de Verenigde Staten plannen om militair in te grijpen in Suriname. Voor zo'n operatie zou het nodig zijn geweest het vliegveld tijdelijk te sluiten, doorgangswegen onder controle te krijgen en de Surinaamse strijdkrachten en de legerleiding tijdelijk 'te neutraliseren'.

Dat hebben de ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hans Hillen (Defensie) vandaag mede namens premier Mark Rutte aan de Tweede Kamer geschreven. De SP had bijna een jaar geleden opheldering over de kwestie gevraagd naar aanleiding van een reconstructie in de Volkskrant. Oud-bewindslieden bevestigden daarin dat Nederland bij de invasie toenmalig legerleider Desi Bouterse wilde arresteren.

Ronnie Brunswijk
Het kabinet maakte zich in 1986 ernstig zorgen over de veiligheid van duizenden Nederlanders die in Suriname verbleven. Destijds woedde daar een strijd tussen het leger en de rebellen onder leiding van Ronnie Brunswijk. De inzet van Nederlandse militairen werd overwogen om orde en recht te herstellen, Nederlanders en Amerikanen te beschermen en hen indien nodig te evacueren.

Over de plannen, die niet zijn uitgevoerd, is nooit een politiek besluit genomen, benadrukken de ministers. Ze weigeren de bijbehorende documenten openbaar te maken of vertrouwelijk ter inzage te geven. Het kabinet heeft destijds met 'een aantal fractievoorzitters' over de plannen gesproken.

Onvolledige waarheid
SP-Kamerlid Harry van Bommel stelde vorig jaar dat oud-minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen in 2007 niet de volledige waarheid heeft verteld in antwoord op vragen over de invasie. Het kabinet heeft naar aanleiding van het Volkskrant-verhaal aanvullende gesprekken met de oud-bewindspersonen gevoerd en uitgebreider onderzoek gedaan in archieven.

Het kabinet meent 'dat het beter zou zijn geweest als deze benadering al in 2007 zou zijn gevolgd'. Als het kabinet toen op de hoogte was geweest van de nu bekende feiten, dan had het 'de Tweede Kamer geïnformeerd dat planningsdocumenten zijn voorbereid', aldus Rosenthal, Hillen en Rutte.

Ronnie Brunswijk in 1992. © ANP Beeld
Ronnie Brunswijk in 1992. © ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden