Kabinet met 'open' bezuinigingspakket naar oppositie

Minister Dijsselbloem van Financiën en minister-president RutteBeeld ANP

De ministerraad besluit vrijdag over een serie maatregelen die het begrotingstekort volgend jaar moeten terugdringen. Ook komt er naar verwachting extra geld om de koopkracht van de laagstbetaalden bij te spijkeren en de werkgelegenheid te verbeteren. Maar het wordt geen dichtgetimmerd pakket, zeggen ingewijden. De oppositiepartijen en de sociale partners kunnen er nog over meepraten.

Het kabinet heeft de oppositie nodig omdat de regeringspartijen VVD en PvdA in de Senaat geen meerderheid hebben. Met vakbonden en werkgevers praat het over een sociaal akkoord.

Begrotingstekort
Het kabinet moet extra bezuinigen omdat volgens nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau het begrotingstekort zowel dit jaar als in 2014 boven de EU-limiet van 3 procent uitkomt. Voor dit jaar verwacht het CPB een tekort van 3,3 procent en voor 2014 van 3,4. Een echte tegenvaller waren deze cijfers donderdag niet. De Europese Commissie voorspelde vorige week voor Nederland een tekort van 3,6 procent.

Premier Mark Rutte, minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en de fractieleiders Diederik Samsom (PvdA) en Halbe Zijlstra (VVD) noemden de CPB-ramingen niettemin zorgelijk. Ze zien echter geen reden bij de pakken neer te zitten. 'Met zijn allen de schouders eronder. Dat geldt voor heel Nederland', zei Rutte. De aantrekkende wereldhandel noemde hij een lichtpuntje. Voor volgend jaar voorziet het CPB weer economische groei.

De oppositie reageerde zeer kritisch op de CPB-ramingen. Vooral PVV en SP menen dat het kabinet helemaal op de verkeerde weg zit. De sociale partners wilden niet reageren.

Extra bezuinigingen
Het kabinet neemt geen maatregelen om dit jaar het tekort weer onder de EU-norm te krijgen. Meteen extra bezuinigen zou de economie te veel beschadigen. Brussel liet vorige week al blijken dat Nederland meer tijd krijgt om zijn huishoudboekje op orde te brengen.

Volgend jaar komen er wel aanvullende bezuinigingen. Zijlstra noemde een bedrag van 4 miljard euro. Ingewijden denken dat het kabinet wat meer zal bezuinigen. Dan komt er geld beschikbaar voor koopkrachtreparatie (300 miljoen) en investeren in de noodlijdende bouwsector (500 miljoen). Bezuinigd wordt er door een nullijn in de zorg, het bevriezen van salarissen bij de semi-overheid, kortingen op het gemeente- en provinciefonds en het schrappen voor de inflatiecorrectie van ministeries. Ook gaat een geplande lastenverlichting van 640 miljoen aan het bedrijfsleven niet door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden