Kabinet mag vallen op selectie van embryo’s

De CU volgt de Bijbel maar aan veel bijbelse geboden houdt geen mens zich.

Het kabinet Balkenende verkeert in zwaar weer nu de ChristenUnie moeite heeft met embryoselectie vanwege het borstkankergen. Die selectie maakt het mogelijk om deze ziekte, die een spoor van verwoesting door sommige families trekt, voorgoed te stoppen. André Rouvoet wil deze kant niet op. Hij gaat over medisch-ethische grenzen die de ChristenUnie niet met haar geloof in overeenstemming kan brengen.

Als je de mensen om wie het gaat even uit je gedachten bant, ligt er een ingewikkeld probleem. Waar ligt de grens voor embryoselectie? Bij 80procent zekerheid om de ziekte te krijgen? (wat doe je bij 79procent?) Enkele weken geleden verklaarde staatssecretaris Bussemaker dat er geen verandering van beleid was, omdat het om bijna 100procent ging. Ik vind het verdacht als mensen sjoemelen met getallen om de eigen zaak te bepleiten, want 80procent is gans anders dan bijna 100procent. Aan de andere kant heb ik moeite met de veronderstelling van de ChristenUnie dat embryoselectie ter voorkoming van borstkanker op gespannen voet zou staan met het christelijk geloof.

Enige zelfrelativering is hier op z’n plaats. Dat illustreer ik met een ander punt, dat ter sprake kwam in het interview van Trouw met de vice-premier naar aanleiding van de embryokwestie, namelijk de omgang van de CU met homoseksualiteit. In een kunstmatig aandoende constructie stelt Rouvoet dat alle mensen gelijk zijn, om daaraan toe te voegen dat hetero’s meer gelijk zijn dan homo’s. Voor hem is de vraag of homo’s geloofwaardig actief kunnen zijn in de ChristenUnie.

Hoe vaak moet je Rouvoet c.s. nog uitleggen dat homo zijn geen keuze is? Je bent het of je bent het niet. Als je zo geboren bent, gaat het niet aan om je van je seksualiteit te beroven om geloofwaardig christen te zijn. Dat komt eng dichtbij de door Rita Verdonk vastgestelde vrijheid om homo te zijn in Iran. De ChristenUnie claimt zich te laten leiden door Gods Woord. Hoe sterk is de aanspraak op bijbelse afkeuring van homoseksualiteit? Bijzonder sterk als je uitgaat van enkele teksten.

Maar dan moet je wel consequent zijn en je ook houden aan andere bijbelse regels . In de vrijgemaakte kerken, waar Rouvoet deel van uitmaakt, is het voor vrouwen geen dwingende gewoonte om hoedjes op te doen in de kerkdienst. Terwijl Paulus daar klare taal over spreekt. Andere punten uit de losse pols: hoe ziet Rouvoet het gebod om zes dagen te arbeiden (notabene één van de Tien Geboden) in het licht van de vijfdaagse werkweek? Waar in de Bijbel staat dat de sabbat is afgeschaft ten behoeve van de zondag? Wil de CU de doodstraf voltrekken over iemand die geslachtelijke omgang heeft gehad met een dier? Moet een man die echtbreuk/overspel pleegt ter dood gebracht worden, evenals een kind dat zijn vader of moeder slaat? Uiteraard wil de CU dat niet.

Waarom past zij dan de ene bijbelse bepaling wel toe, maar de andere niet? Hoe lees je de Bijbel? Letterlijk? Symbolisch? Wie de hele Bijbel leest, heeft goede gronden om homoseksualiteit af te keuren. Die mag uitleggen of de aarde draait, dan wel de zon (Jozua 10,12b). En leg dan ook even uit hoe je de twee geboorteverhalen van Jezus met elkaar rijmt.

Wie homo’s als ’ongeloofwaardig’ neerzet op bijbelse gronden, begeeft zich op glad ijs. Wie het stopzetten van een verwoestende ziekte op bijbelse grond blokkeert, begeeft zich op nog gladder ijs. Als de CU op die weg blijft gaan, hoop en bid ik dat het kabinet erop uitglijdt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden