Kabinet lost nu de helft van het probleem op van de stagnerende woningmarkt

De markt voor koopwoningen zit muurvast. Het is dan ook niet meer dan terecht dat het kabinet naar wegen zoekt om een duwtje in de goede richting te geven.

Minister Donner van volkshuisvesting is vorige week begonnen met het plukken van het laaghangende fruit. In dit geval de overdrachtsbelasting, die de koper verschuldigd is bij de aankoop van een bestaand huis.

Deze belasting is een extra drempel om op de woningmarkt actief te worden, zeker voor mensen die nog niet eerder een huis hebben gekocht. In ieder geval voor het eerstkomende jaar wordt deze belasting nu verlaagd van zes tot twee procent van de koopsom van het huis.

Het is een begin, maar niet meer dan een begin. Er zijn meer oorzaken voor de crisis op de woningmarkt. De belangrijkste is dat het vertrouwen bij de consument volledig zoek is. Terecht wijzen velen op de maar voortslepende politieke discussie over de hypotheekrenteaftrek als oorzaak van die onzekerheid.

Nu kun je dat oplossen door, zoals de coalitiepartijen doen, te stellen dat je nu niet en nooit iets nog zal veranderen aan de bestaande regelingen, je kunt ook de hypotheekrenteaftrek terugbrengen tot waar de regeling ooit voor bedoeld was: een fiscaal zetje in de rug ter bevordering van het eigen woningbezit.

Het kabinet verlaagt de overdrachtsbelasting nu voor een jaar, maar er is vrijwel niemand die denkt dat het ooit nog zal lukken de overdrachtsbelasting weer terug te brengen tot zes procent. Zodra het tarief definitief twee procent wordt, is de helft van het probleem opgelost.

ChristenUnie en D66 dienen binnenkort een initiatiefwetsvoorstel in, dat ook het tweede deel regelt. Alleen hypotheken die een mengvorm van rentebetaling en aflossing kennen, de aloude annuïteitenhypotheken, komen dan nog voor belastingaftrek in aanmerking.

Zo blijft de aftrek beperkt en komt een einde aan al die door de fiscale regelingen gedreven hypothecaire producten, die Nederland hebben opgezadeld met een, ook volgens internationale organisaties als het IMF, gevaarlijk hoge hypotheekschuld. Aflossen wordt weer de norm.

Zo'n regeling zal de huizenprijzen doen dalen, maar de lagere overdrachtsbelasting stimuleert de prijzen weer. Er ontstaat dan een nieuw evenwicht met een houdbaar fiscaal beleid, waarna het vertrouwen in de markt kan terugkeren.

Het is spijtig dat minister Donner slechts de helft van het probleem op wil lossen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden