Kabinet legt A73 op westoever Maas aan

Van onze verslaggevers DEN HAAG, ROERMOND - De nieuwe rijksweg A 73 komt over de westoever van de Maas. Het kabinet koos gisteravond voor een snelweg op de westoever mèt aanpassingen aan de provinciale weg op de oostkant.

In Limburg reageerde gisteravond iedereen, op de milieubeweging na, teleurgesteld op de beslissing van het kabinet. De provincie overweegt haar bijdrage van 40 miljoen gulden voor de aanleg van de weg zelfs te schrappen.

Voorzitter F. Fey van de Stichting Midden-Limburg, waarin het gewest, de betrokken gemeenten, de kamers van koophandel, werkgevers, vakbonden en transportorganisaties verenigd zijn, ziet het besluit als een politieke zet van het kabinet. “Het is een zoenoffer voor D66, dat nu zijn mond moet houden bij andere gevoelige beslissingen bijvoorbeeld de Betuwelijn.”

Het vorige kabinet besloot nog de weg tussen Venlo en Maasbracht over de oostoever aan te leggen. Het besluit van gisteravond - kosten 830 miljoen gulden - is een aangepaste vorm van het oorspronkelijke west-voorstel. In plaats van eerst een autoweg, zal meteen een snelweg worden aangelegd. Dat voor deze aanvankelijk vrij kansloze optie is gekozen, komt vooral doordat het nog de enige mogelijkheid was waarover alle drie partijen in het kabinet het eens konden worden. “Het aangepaste oud-west was het enige dat voor iedereen verdedigbaar is”, erkende minister Jorritsma (verkeer en waterstaat) gisteravond na afloop van het kabinetsberaad. De VVD zag niets in het voorstel van vrijdag van minister De Boer (vrom) voor west, D66 was sterk tegen oost, De Boer kon zich zowel in nieuw-west als oost vinden. Zij is met de VVD de grote verliezer in dit besluit. De Boer heeft zich altijd tegen 'oud-west' gekeerd, omdat dan zowel op de westoever als (na de verbeteringen in de weg) op de oostoever grote verkeersstromen zullen gaan rijden. Niettemin verdedigde De Boer het besluit gisteravond: “Op de oostoever worden maatregelen genomen om de situatie van de burgers daar te verbeteren, die niet slecht zijn voor het milieu. En aan de westkant komt dan de nieuwe weg. Het is een compromis maar we mee kunnen leven.”

Op de oostoever zullen twee natuurgebieden worden doorsneden. Door het Swalmdal zal een nieuwe weg worden aangelegd in een tunnelbak. De rondweg rond Roermond wordt in het oosten verlengd, waarna de weg via een tunnelbak door het Roerdal onder het spoor door zal lopen. Onder Roermond wordt de Linnerheide wel gespaard.

De Tweede Kamer kan vandaag nog verandering brengen in het besluit. CDA-fractievoorzitter Heerma wil proberen een Kamermeerderheid achter zijn motie voor 'oost' te krijgen. Dat zal nog spannend worden omdat enkele Kamerleden in het buitenland vertoeven. Zo is een Kamerdelegatie op bezoek in Australië. Fracties waren gistermiddag al doende Kamerleden van vakantie terug te roepen.

VVD-fractieleider Bolkestein blijft zich ondanks de steun van zijn ministers voor het kabinetsbesluit, verzetten: “Wij houden een voorkeur voor de oost-route, evenals het provincie-bestuur. Mogelijk steunen we de CDA-motie als die een beetje fatsoenlijk is opgesteld. Anders dienen we een eigen motie in. Wij zullen minister De Boer wel pittig aan de tand voelen”.

D66-fractieleider Wolffensperger, wiens partij altijd al heeft gepleit voor de westroute, toonde zich gisteravond het meest gelukkig: “Dit is nu een schoolvoorbeeld van een afweging, waarbij gekozen is voor economische ontwikkeling binnen bepaalde ecologische randvoorwaarden”. Ook PvdA-woordvoerder Van Gijzel toonde zich tevreden. “Het milieu moet vaak een ader laten, nu heeft het gewonnen”.

GroenLinks-fractievoorzitter Rosenmöller was niet bijster enthousiast over het besluit. “De oever is goed, maar de rest van het besluit maakt mij minder enthousiast. Er wordt een hoge prijs voor de westoever betaald. Meteen een snelweg, dat trekt alleen maar verkeer aan. En als je ziet wat er op de oostoever wordt verbeterd, dan weet je nu al dat daar straks ook veel meer verkeer zal rijden”. De stichting Natuur en Milieu reageerde positief.

- Zie ook pagina 3 en 4 Ons commentaar op pagina 9

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden