Kabinet laat begrotingsnorm van 3 procent in 2014 vallen

Ook als economie tegenvalt, wordt maximaal zes miljard bezuinigd

De coalitie zet niet langer in op een financieringstekort van 3 procent in 2014. Gezocht wordt naar een bezuinigingspakket van zes miljard euro, maar niet meer. Als de economie de komende maanden slechter presteert en het tekort met deze bezuinigingen niet tot 3 procent daalt, dan komen er geen extra maatregelen.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wees gisteren in het debat over de begrotingsaanbevelingen van de Europese Commissie op uitspraken van eurocommissaris Ollie Rehn. Die zinspeelde twee weken geleden op mogelijk uitstel voor Nederland van de verplichting het tekort tot 3 procent te verlagen, als in ieder geval maar zes miljard euro is bezuinigd.

Het aanvullende pakket krijgt inmiddels steeds meer vorm. De coalitie bevestigde dat voor het pakket de regeerakkoordafspraak geldt dat de bezuinigingen voor 70 procent moeten worden gevonden in de overheidsuitgaven en voor 30 procent door lastenverhogingen.

Drie miljard euro uit het oorspronkelijke bezuinigingspakket komt opnieuw op tafel. De inkomstenbelasting gaat omhoog en de ambtenarensalarissen worden bevroren. Van de andere drie miljard dient de helft te komen uit de zorg. PvdA-fractievoorzitter Samsom benadrukte dat daarbij patiënten en zorg zelf moeten worden ontzien. Hij wil het zoeken in fraudebestrijding en budgetten voor zorginstellingen. De PvdA voelt ook niet voor verlaging van de uitkeringen, zoals de VVD in de onderhandelingen heeft voorgesteld.

Vandaag praat een aantal ministers met de fractievoorzitters van D66 en GroenLinks over mogelijke aanvullende bezuinigingen. Deelname van het CDA aan het bezuinigingspakket wordt steeds onwaarschijnlijker. Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma maakte gisteren opnieuw duidelijk dat het CDA niet meedoet als het kabinet vasthoudt aan lastenverzwaringen en extra lasten voor de middeninkomens. Daar kan het kabinet nauwelijks aan voldoen.

Volgens premier Rutte is een aanvullend bezuinigingspakket geen aanleiding het sociaal akkoord met werkgevers en werknemers op te zeggen. De FNV dreigt daarmee, maar volgens Rutte is extra bezuinigen niet met het akkoord in strijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden