Kabinet koppelt sluiten van centrales aan Urgenda-zaak

'Substantiële CO2-reductie mogelijk'

Het kabinet laat het komende half jaar onderzoeken of sluiting van de twee kolencentrales uit de jaren negentig haalbaar is. Minister Henk Kamp (VVD, economische zaken) en staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, milieu) willen onder andere weten hoeveel CO2-reductie dit exact zal opleveren. Bovendien is voor het kabinet van belang wat dit kost. De eigenaren van de kolencentrales kunnen mogelijk een (forse) compensatie eisen.

Het kabinet zal ook een oplossing moeten bedenken voor het wegvallen van de bijstook van biomassa in de Hemweg- en Amercentrale. Dit kan het energieakkoord bedreigen, omdat biomassa meetelt voor het aandeel duurzame energie in Nederland.

In het energieakkoord uit 2013 is afgesproken dat het aandeel duurzame energie in 2020 14 procent moet bedragen. Of dat percentage wordt gehaald, is nog onzeker. Het wegvallen van biomassa zou dat duurzame energiedoel verder in gevaar brengen.

Kamp en Dijksma zeggen dat het 'van groot belang is' dat hard wordt gewerkt aan CO2-reductie. Maar ze benadrukken ook dat de mogelijke sluiting van de twee centrales automatisch betekent dat de drie nieuwste (in de Eemshaven en op de Maasvlakte) openblijven. Het is ondenkbaar dat de staat het Urgenda-vonnis uitvoert door alle kolencentrales uiterlijk 2020 te sluiten, zoals een deel van de Tweede Kamer wil. De drie nieuwste zijn pas vorig jaar in gebruik genomen na een miljardeninvestering.

Nederland staat voor de zware opgave om in 2020 25 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990. De Haagse rechtbank heeft dit vorig jaar juni bepaald in de inmiddels beroemde klimaatzaak van Urgenda. De maatregelen uit het energieakkoord schieten hiervoor te kort.

Sluiting van de twee jaren negentig-centrales kan volgens het kabinet een 'substantiële CO2-reductie' betekenen. De bewindslieden Kamp en Dijksma willen daarnaast meer werk maken van afvang en opslag van broeikasgassen, specifiek bij de twee nieuwe kolencentrales op de Rotterdamse Maasvlakte.

Andere maatregelen die het kabinet voor ogen heeft zijn het verder stimuleren van geothermie en mestvergisting en -verwerking. Ook hier neemt het kabinet dit najaar een besluit over. Alles bij elkaar opgeteld denkt het kabinet te kunnen voldoen aan het klimaatvonnis in de Urgenda-zaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden