Kabinet komt transportsector tegemoet

(Novum) - De geplande verhoging van de wegenbelasting voor vrachtauto's, bestelwagens en bussen gaat niet door. Ook de dieselaccijns gaat deze kabinetsperiode niet verder omhoog. Dat is de uitkomst van overleg tussen het kabinet en de transportsector, heeft staatssecretaris van Financien Jan Kees de Jager (CDA) woensdag bekendgemaakt. Ook rode diesel, waar veel kleine ondernemers zoals boeren gebruik van maken, wordt niet afgeschaft.

De transportsector en het ministerie van Financien onderhandelden de afgelopen drie weken om te voorkomen dat vrachtwagenchauffeurs zouden gaan staken. Zij waren boos over de zware financiele druk op de sector door de hoge olieprijs en de accijnsverhogingen van het kabinet. Woensdag werd een akkoord gepresenteerd met maatregelen voor de transportsector ter waarde van tweehonderd miljoen euro.

Klaas de Waardt, voorzitter van de Vereniging Eigen Rijders Nederland (Vern), is blij met het resultaat van de onderhandelingen. "De stakingen zijn definitief van de baan", aldus De Waardt over de dreiging van vrachtwagenblokkades. Hij complimenteerde zijn achterban met zijn 'nette' gedrag.

Een groot deel van de tweehonderd miljoen euro is het gevolg van het schrappen van de voorgenomen verhoging van de motorrijtuigenbelasting voor bussen, vrachtauto's en bestelwagens. De 114 miljoen euro die dit de sector oplevert, wordt nu verhaald op de automobilist door verhoging van de wegenbelasting. Volgens staatssecretaris De Jager is dat vanzelfsprekend, omdat de automobilisten profiteren van het verlagen en uiteindelijk afschaffen van de aankoopbelasting op auto's, de BPM.

Verder wordt in het akkoord 62 miljoen euro uitgetrokken voor 'groene' stimuleringsmaatregelen zoals roetfilters voor vrachtauto's en komt er een innovatieprogramma ter waarde van 25 miljoen euro. Ook gaat er vijf miljoen euro naar een programma dat het imago van de transportsector en zijn chauffeurs moet verbeteren.

De vier brancheorganisaties die de afgelopen weken hebben onderhandeld noemen het akkoord het 'maximaal haalbare resultaat'. Hoewel de organisaties 'zeer teleurgesteld' zijn dat het kabinet de accijnsverhoging niet terugdraait, zijn ze blij met de toezegging om af te zien van verdere lastenverzwaringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden