Kabinet kan door met gedoogsteun van SGP

(VLNR) SGP-voorzitter Marten van Leeuwen, Peter van Schalk, kandidaat nr.2 voor de SGP bij de Eerste Kamerverkiezingen, SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf en SGP-senator Gerrit Holdijk volgen maandag de uitslagen van de Eerste Kamerverkiezingen op televisie in de Eerste Kamer in Den Haag. Beeld anp
(VLNR) SGP-voorzitter Marten van Leeuwen, Peter van Schalk, kandidaat nr.2 voor de SGP bij de Eerste Kamerverkiezingen, SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf en SGP-senator Gerrit Holdijk volgen maandag de uitslagen van de Eerste Kamerverkiezingen op televisie in de Eerste Kamer in Den Haag.Beeld anp

VVD, CDA en gedoogpartner PVV halen in de Eerste Kamer geen meerderheid, maar kunnen rekenen op de zetel van de SGP. "De SGP is nu een factor van betekenis", zei CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma.

De uitslag zal bij VVD, CDA en PVV met opluchting zijn begroet. Voor de coalitie bleef een linkse meerderheid in de senaat slechts een boze droom. Gevreesd werd dat de oppositiepartijen dwars zouden gaan liggen bij maatregelen op het gebied van immigratie en integratie, met als gevolg dat gedoogpartij PVV haar steun zou intrekken.

PVV-leider Wilders liet via Twitter al weten de uitslag positief te vinden, maar dat de lakmoesproef de realisatie van punten uit het gedoogakkoord blijft. Het gedoogakkoord regelt maatregelen over immigratie, integratie, asiel, veiligheid en ouderenzorg; punten die grote overeenkomsten vertonen met de koers van de SGP.

Met de huidige uitslag kunnen de regeringspartijen en PVV verder op de ingeslagen weg. De SGP heeft altijd gezegd het kabinet constructief tegemoet te treden. De prijs die vooral de VVD moet betalen zal een immateriële zijn. In de Tweede Kamer stelde de SGP als voorwaarde voor steun dat het kabinet de vrijheid van onderwijs handhaaft, de koopzondag niet uitbreidt en op het gebied van medische ethiek een conservatieve koers vaart.

Gerrit Holdijk, enig overgebleven SGP'er in de Senaat, waarschuwde vandaag dat de VVD zich niet te rijk moet rekenen. "De meerderheid voor een voorstel is niet vanzelfsprekend omdat wij nu de 38ste zetel hebben. Wij wegen bij ieder voorstel de voors en tegens. Een sleutelpositie? Dat zal nog moeten blijken. We ervaren deze uitslag als een verlies, omdat we van twee naar een zetel zijn gegaan. Ik ben een simpele jurist, ik hou me niet op met gedoogakkoorden..''

Holdijk liet eerder al weten de coalitie alleen te steunen als die geen activiteiten onderneemt die zwaar indruisen tegen het gedachtegoed van de partij. Veel problemen hoeft dat voor VVD, CDA en PVV niet op te leveren. Een strenger immigratiebeleid, bezuinigingen, minder gedogen en strenger handhaven, het zijn onderdelen waarop de vier partijen elkaar prima kunnen vinden.

De VVD houdt er in de coalitie de meest afwijkende ideeën op na. Zo is de liberale partij principieel voor zelfbeschikking, ook bij het levenseinde. PVV, CDA en SGP zijn hier op tegen. Het burgerinitiatief Uit Vrije Wil dat mensen boven de 70 hulp wil bieden bij beëindiging van hun leven, kan niet langer op steun van de VVD rekenen. Opmerkelijk aangezien een van de voormalige leiders van de partij, Frits Bolkestein, een van de initiatiefnemers is.

Rutte liet eerder al zien vooral pragmatisch met het liberale gedachtegoed om te gaan. Zo trok hij zijn steun in voor uitbreiding van het aantal koopzondagen. Ook de PVV maakte deze draai. PVV-Kamerlid Dion Graus erkende dat steun van de SGP in de Eerste en Tweede Kamer de reden was van het stemgedrag.

Daarnaast bleek afgelopen weekend tijdens het VVD-congres dat de liberalen zich niet achter het eigen initiatiefwetsvoorstel schaarde om het verbod op godslastering uit de grondwet te halen. VVD-Kamerlid Ard van der Steur zei het voorstel 'breder te willen bekijken'.

'Slachtoffer' van de steun van de SGP aan het kabinet is de ChristenUnie. Beide christelijke partijen werken al jaren samen om zo de restzetels onderling te verdelen. De SGP koos er ditmaal niet voor de CU van dienst zijn zodat de partij van fractievoorzitter Roel Kuiper op 2 zetels blijft staan.

Woensdag maakt de Kiesraad de officiële uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen bekend. De leden van Provinciale Staten brachten maandag hun stem uit. Op basis van de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen afgelopen maart zag het er al naar uit dat de coalitie samen met gedoogpartner PVV op 37 zetels zou blijven steken. Vooruitlopend daarop verzachtte het kabinet vorige maand al bezuinigingen in het onderwijs, om de SGP gunstig te stemmen.

De uitslag van maandag van de Eerste Kamerverkiezingen maakt duidelijk dat de partijen de afgelopen tijd volop in de weer zijn geweest met hun Statenleden om de zetelverdeling te beïnvloeden. Onder meer in de provincies Zuid-Holland, Limburg en Flevoland brachten Statenleden een tactische stem uit.

Uiteindelijk wijkt de uitslag enigszins af van de verwachtingen op basis van de Statenverkiezingen. D66 behaalt een zetel minder, de SP eentje meer.

De voorlopige uitslag.
VVD: 16
PvdA: 14
CDA: 11
PVV: 10
SP: 8
D66: 5
GroenLinks: 5
ChristenUnie: 2
SGP: 1
PvdD: 1
OSF: 1
50PLUS: 1

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden