Kabinet houdt voorlopig vast aan accijnsverhoging

De nieuwe staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes. Beeld anp
De nieuwe staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes.Beeld anp

Het kabinet houdt vooralsnog vast aan de accijnsverhoging op diesel en LPG die in januari is ingevoerd. Staatssecretaris Eric Wiebes wil in mei op basis van onderzoek bekijken of de verhoging kan blijven of moet worden aangepast.

Branchekoepel Transport en Logistiek Nederland (TLN) stelt dat de maatregel de schatkist twee keer zoveel kost als dat het op had moeten leveren. Ongeveer 180 miljoen euro aan accijnsinkomsten zouden verdwijnen doordat transportorganisaties in het buitenland gaan tanken.

Wiebes gaf toe dat die cijfers er niet mooi uit zien. Objectieve berekeningen van zijn eigen ministerie heeft hij nog niet. Hij verwacht in mei cijfers te hebben over de eerste maanden van dit jaar en dan te kunnen bekijken of de accijnsverhoging moet worden aangepast.

Wiebes: 'Van mij mag u verwachten dat ik objectief vaststel wat de cijfers zijn, wat de effecten zijn en waardoor het komt. We nemen de tijd die nodig is, dit kun je niet op basis van één maand bekijken. Alternatieven onderzoeken als je niet weet wat er aan de hand is, dat is niet verstandig.'

Kabinet kijkt niet naar alternatieven
Ook premier Mark Rutte wil eerst de gevolgen van de maatregel',heel precies in kaart' brengen. Er kan niet op basis van een paar weken conclusies worden getrokken, voegde hij eraan toe. Volgens hem kijkt het kabinet momenteel niet naar andere mogelijkheden om de accijnsverhoging te vervangen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden