Kabinet houdt voet bij stuk: geen compensatie

(Novum) - Het kabinet heeft dinsdagavond voet bij stuk gehouden in de kwestie van de compensatie van de energieprijzen. Minister van Sociale Zaken Aart Jan de Geus (CDA) zei compensatie 'niet noodzakelijk' te vinden. Daarmee wees hij een amendement af dat partijgenoot Gerda Verburg eerder op de avond indiende.

De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil net als D66, GroenLinks, LPF, Groep Nawijn en de kleine christelijke partijen dat de stijging van de energieprijzen, een gevolg van de hogere olieprijs, volgend jaar wordt gecompenseerd. De partijen denken aan een vergoeding van 35 euro per huishouden. Het kabinet ziet dat niet zitten, omdat het beeld van de 'totale' koopkracht er volgend jaar goed uit zou zien.

Het kabinet en de initiatiefnemers van het amendement verschillen van mening over de mate van de verstoring van de koopkracht door de hoge energieprijzen. Cijfers van het Centraal Planbureau wezen eerder uit dat de totale koopkracht volgend jaar verbetert. Volgens De Geus en minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) is compensatie daarom niet nodig. Bovendien wil Zalm het financieringstekort terugbrengen. Verburg vindt dat de hogere olieprijs hoe dan ook verstorend werkt op de koopkracht. Deze prijs stijgt volgend jaar van vijftig naar vijfenvijftig dollar per vat.

Het kabinet bespreekt het amendement vrijdag. Verder komt het onderwerp woensdag en donderdag ook aan de orde tijdens de behandeling van de begroting van Sociale Zaken. Wat het uiteindelijke kabinetsbesluit wordt, is nog niet duidelijk.

Evenmin is bekend of de PvdA het amendement aan een meerderheid gaat helpen. Kamerlid Saskia Noorman- Den Uyl vindt in tegenstelling tot het CDA niet dat alle groepen in de samenleving moeten worden gecompenseerd. Volgens de sociaal-democraten moet gekeken worden naar de mensen die de compensatie van 35 euro het hardst nodig hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden