Kabinet herbevestigt lijn over missie Uruzgan

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft vrijdag eenstemmig zijn beleid over Afghanistan herbevestigd. De lijn houdt in dat de huidige missie in Uruzgan in augustus 2010 eindigt en dat ministers geen uitlatingen doen over de periode daarna, voordat er een besluit is genomen.

Dat zei vicepremier André Rouvoet vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad. Hij verving premier Jan Peter Balkenende, die in Pittsburgh de G20-bijeenkomst bijwoont. Volgens Rouvoet was de herbevestiging nodig ,,omdat na uitspraken en berichten in de media over vermeende standpunten mogelijk verwarring is ontstaan.''

De lijn was en is volgens Rouvoet dat de Task Force Uruzgan (TFU) ophoudt in augustus 2010. De missie wordt dan afgebouwd waarna de laatste militairen eind 2010 thuis zullen zijn. Nederland treedt op als ,,lead nation'' in de provincie Uruzgan. Dat betekent dat de Nederlandse militairen daar het bevel voeren over de ISAF-missie van de NAVO.

'Speculatief'

Rouvoet zei dat over de periode na augustus 2010 geen besluiten zijn genomen, dat er geen verzoeken zijn gedaan aan Nederland en dat er geen overleg loopt. ,,Al het overige is speculatief'', aldus de vicepremier.

Het kabinet had al wel uitgesloten dat er na augustus 2010 ergens een missie komt met dezelfde omvang en intensiteit. Dat is volgens Rouvoet ondenkbaar, omdat de krijgsmacht dat niet aankan. Ook had Balkenende al aangegeven dat als er nieuwe verzoeken voor een langere inzet zouden komen, het kabinet die zal wegen.

Een mogelijk langer verblijf van Nederlandse militairen ligt politiek zeer gevoelig. Een Kamermeerderheid is tegen, waaronder ook de twee coalitiepartijen PvdA en ChristenUnie. VVD, SP, PVV en GroenLinks willen het ook niet. Volgens ingewijden zijn ook de meest betrokken ministers het niet met elkaar eens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden