Kabinet haalt veel overhoop in de huurmarkt

Corporaties moeten weer doen waarvoor ze zijn opgericht: bouwen voor lage inkomens

KAREN ZANDBERGEN

Het kabinet besluit waarschijnlijk vandaag tot grote veranderingen in de huurmarkt. Het gaat over huurrechten, investeringen van woningbouwcorporaties en de manier waarop prijzen van huurwoningen voortaan worden berekend. Sociale verhuurders wachten al tijden met angst en beven op de maatregelen.

Waar zijn ze bang voor?

Ze zijn - met reden - bang autonomie kwijt te raken. VVD en PvdA spraken in het regeerakkoord af woningbouwcorporaties aan banden te leggen. Ze moeten weer doen waarvoor ze zijn opgericht: goedkope huurwoningen bouwen voor mensen met een laag inkomen. En zorgen dat de buurten waar die huizen staan leefbaar zijn. Ook krijgen gemeenten meer te zeggen over het woonbeleid, niet de lokaal actieve corporaties. Dus: geen projecten meer met woningen voor middeninkomens, geen kantoorwoningen of bijzondere aankopen. Alleen als de markt het zelf niet oplost, mogen corporaties nog in dat gat springen.

Op basis van het concept-voorstel dat de corporaties al hebben gekregen, waarschuwden zij de afgelopen maanden. Als zij flink beperkt worden in commerciële projecten, verloederen buurten. Daar kunnen ze dan ook niet meer in investeren, en commerciële partijen zullen echt niet in dat gat springen, menen zij.

Waarom wil het kabinet dat dan?

De vraag naar woningen net boven de huursubsidiegrens is enorm gestegen: met 70 procent in drie jaar. Dat komt voor een deel doordat starters minder makkelijk hypotheken krijgen, huiverig zijn voor het kopen van een woning en doordat er meer tijdelijke arbeidscontracten zijn.

Particuliere investeerders zouden het laten afweten bij de bouw van deze woningen omdat ze niet tegen de concurrentie van woningbouwcorporaties op kunnen. Onzin volgens de corporaties, maar investeerders stapten in 2009 toch naar het Europese Hof waar ze gedaan kregen dat de taken van corporaties worden afgebakend.

Wat betekent dit voor huurders?

Als investeerders volop gaan bouwen, zoals minister Blok van wonen verwacht, hebben huurders meer keus en dalen wellicht de huren van woningen voor middeninkomens. Als de corporaties gelijk krijgen verloederen wijken, wordt er alleen nog op heel aantrekkelijke plaatsen gebouwd en kunnen mensen die net geen woning kunnen kopen maar te veel verdienen voor sociale huur, nergens terecht.

Verder kunnen mensen met een inkomen boven de 34.000 euro nog maar heel beperkt in aanmerking komen voor huizen van woningbouwcorporaties. Het Europese Hof besliste dat corporaties 90 procent van de woningen aan lage inkomens moeten verhuren. Een Kamermeerderheid bepleitte een poging de grens op 38.000 te leggen. Vandaag blijkt hoe Blok hier over denkt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden