Kabinet goedkoper uit met windpark

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het kabinet is naar verwachting 2,7 miljard euro goedkoper uit met de aanleg van het grote windmolenpark voor de kust van Borssele. Minister van economische zaken Henk Kamp maakte dat vandaag bekend. Ook kan er bijna een kwart meer stroom worden opgewekt dan eerder voorzien.

Het Deens bedrijf Dong Energy mag het eerste windpark bij Borssele gaan aanleggen. Halverwege 2020 moet het klaar zijn voor gebruik. In totaal hadden 38 bedrijven een bod uitgebracht. De lage prijs is volgens Kamp te danken aan de scherpe concurrentie tussen de bedrijven. De bewindsman is daardoor minder subsidie kwijt aan het park.

Kamp en zijn collega Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) wezen in 2014 drie locaties aan om snel nieuwe grote windparken op zee aan te kunnen leggen. Ze wilden zo de kosten drukken. In de drie gebieden komen in totaal vijf windparken. Dat levert de komende vijftien jaar in totaal een besparing van 3 miljard euro op, becijferde Kamp eerder.

Omstandigheden gunstiger
Maar die besparing is nu al bijna helemaal bij het eerste windpark binnengehaald. Kamp verwacht dat de windparken voor de kust van Noord- en Zuid-Holland nog voordeliger kunnen omdat de omstandigheden daar nog gunstiger zijn. 'Deze kostenreductie betekent een grote doorbraak in de transitie naar meer duurzame energie", aldus de minister.

De windmolens zijn nodig om de afspraken uit het energieakkoord te halen. Daarin is onder meer afgesproken dat 16 procent van alle energie in 2023 duurzaam moet worden opgewekt. De aangewezen locaties voor de windmolenparken liggen op twee gebieden bij Noord- en Zuid-Holland na, zeker 22 kilometer uit de kust.

Alle windparken samen kunnen dan vijf miljoen huishoudens van stroom voorzien. Op dit moment zijn er zo'n 4000 banen ontstaan door de komst van windmolenparken op zee. Kamp denkt dat in 2020 gegroeid zal zijn naar 10.000.

Beslissende stap
De Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) spreekt van een beslissende stap voor windenergie op zee die tot nu toe steevast als duur werd gezien.

Dorine Bosman, manager van Shell, feliciteert Dong met het goede bod en is ook teleurgesteld dat Shell niet heeft gewonnen. Met Eneco en Van Oord wilde Shell de windmolens bij Borssele bouwen. Er moeten nog vier windparken worden gebouwd: Shell kijkt daar met interesse naar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden