Kabinet: gemeenten mogen voortaan zelf bepalen of ze vuurwerk verbieden

Gemeenten krijgen de mogelijkheid om vuurwerk tijdens de jaarwisseling te verbieden Beeld ANP

Gemeenten krijgen de mogelijkheid om vuurwerk tijdens de jaarwisseling te verbieden. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt dit plan, bleek woensdagavond tijdens een debat. Het kabinet kan met zo'n lokaal vuurwerkverbod leven.

Het kabinet gaat met de gemeenten onderzoeken "hoe zo'n lokaal verbod kan worden ingericht", zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). "Het vraagt om lokaal maatwerk, niet om een landelijk verbod."

De volksvertegenwoordigers debatteerden over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de jaarwisseling. De OVV pleitte voor een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Zover wil het kabinet niet gaan, bleek onlangs. Onder meer VVD en CDA zijn hierop tegen.

De jaarwisseling geldt als het gevaarlijkste moment van het jaar: honderden mensen moeten met verwondingen naar de spoedeisende hulp, onder meer met beschadigde ogen. Verder zorgt het voor materiële schade en veel agressie tegen hulpverleners. De politie is voorstander van een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Coalitiepartijen ChristenUnie en D66 pleitten in het debat voor een lokaal vuurwerkverbod. Ze kregen steun van CDA, SP en PvdA. Kees van der Staaij (SGP) noemde het een "terugvaloptie" en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) een "charmant idee". Net als Partij voor de Dieren en 50PLUS zijn zij voor een landelijk verbod.

Het kabinet neemt zes van de zeven aanbevelingen van het OVV-rapport over. Daarmee wordt een "grote stap voorwaarts gezet", zei Grapperhaus. Het moet leiden tot minder incidenten. "Als de maatregelen niet tot het gewenste beleid leiden, sluiten we een verbod niet uit", aldus de minister.

Lees ook:

Kabinet wil geen verbod op knalvuurwerk en pijlen

Het kabinet wil geen algeheel verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Dat schrijven minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer in een brief die in handen is van persbureau ANP.

Groeiende druk op politiek om vuurwerk te verbieden

De druk op kabinet en Tweede Kamer om gevaarlijk vuurwerk te verbieden, wordt steeds groter. Oogartsen en de Nationale Politie pleiten hier al langer voor, nu sluit ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zich aan in de rij.

Het is uitermate onverstandig om het vuurwerkdebat nog verder uit te stellen

Oud en Nieuw blijkt veruit het gevaarlijkste feest van het jaar. Tijd voor maatregelen, aldus Tjeerd de Faber en Jan Keunen, initiatiefnemers van het landelijk vuurwerkmanifest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden