Update

'Kabinet gaat volgend jaar 4 miljard extra bezuinigen'

Minister van Financien Jeroen Dijsselbloem (L) en premier Mark Rutte.Beeld ANP

Het kabinet gaat volgend jaar mogelijk de belastingen verhogen en belastingschijven bevriezen. Ook wordt gedacht aan een nul-lijn in de zorg en elders in de semi-publieke sector. Bronnen rond het kabinet bevestigen dinsdag berichtgeving daarover in RTL Nieuws.

Eerder dinsdag meldde het ANP al dat de coalitie van VVD en PvdA voor 2014 rekening houdt met de noodzaak om nog eens 4 miljard euro extra te bezuinigen, bovenop de 16 miljard euro die dit kabinet bij het aantreden al afsprak. In de lopende begroting van dit jaar zal niet meer worden gesneden, stellen ingewijden, ook niet als het tekort uitkomt boven de Europese norm van 3 procent.

Samsom
PvdA-leider Diederik Samsom liet dinsdag merken niet niet te voelen voor extra bezuinigingen nog dit jaar. Hij ziet in de huidige recessie één van de 'buitengewone omstandigheden' die volgens de EU-regels ruimte geven om de norm van een begrotingstekort van 3 procent een jaar later te halen.

De 3-procentsnorm moet volgens Samsom uiteindelijk wel gehaald worden, maar dat moet op een manier en in een tempo dat 'verstandig is voor de groei en de werkgelegenheid', zei hij dinsdag.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra was terughoudender en zei dat hij de cijfers over de economische groei en het begrotingstekort, die het Centraal Planbureau donderdag presenteert, eerst wil afwachten. Voor de VVD zal altijd blijven gelden dat de overheidsbegroting op orde moet komen. De grens van 3 procent is 'een duidelijke streep'. Maar een jaartal verbond hij daar niet aan.

Catshuissessie
Zijlstra wil de problemen oplossen 'als ze zich voordoen'. De coalitie van VVD en PvdA heeft daarvoor geen 'Catshuissessie nodig, voegde hij eraan toe, verwijzend naar de 7 weken durende onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV vorig jaar maart en april in het Catshuis.

Samsom verwees naar eurocommissaris Olli Rehn die vorige week liet doorschemeren dat Nederland waarschijnlijk een jaar extra krijgt om het tekort onder de 3 procent te krijgen. Rehn voorspelde dat het financieringstekort in Nederland dit jaar op 3,6 procent uitkomt.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën maakt woensdag en donderdag een rondje langs fractievoorzitters in de Kamer om de procedure na het bekend worden van de CPB-cijfers te bespreken. Het kabinet moet eind april aan Brussel laten weten hoe het denkt het begrotingstekort in 2014 weer op of onder 3 procent te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden