Update

Kabinet gaat gewoon door met voorstel boerkaverbod

Beeld ANP

Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) wil de wetsvoorstellen voor het boerkaverbod en het verbod op de dubbele nationaliteit gewoon verdedigen in de Kamer. Begin mei zei Spies tegen de Volkskrant dat ze niet enthousiast was over de voorstellen. Ze zegt nu te betreuren dat ze dit heeft gezegd.

'Begin mei heb ik de vrijheid genomen om als kandidaat-lijsttrekker voor het CDA mijn mening te geven over het boerkaverbod', aldus Spies vanmiddag in de Tweede Kamer. Volgens de minister is dat een verkeerde inschatting geweest, 'omdat in het publieke debat de rol van minister en kandidaat-lijsttrekker lastig uit elkaar te halen zijn'. Spies wilde geen afstand nemen van de uitspraken en zei dat ze het wetsvoorstel namens de regering gewoon kan verdedigen. 'Ik kan en wil beide wetsvoorstellen nog steeds verdedigen.'

Volgens de minister is het evenwel aan de Tweede Kamer om te beslissen of het wetsvoorstel behandeld wordt. De Kamer kan het onderwerp controversieel verklaren, waardoor de behandeling wordt uitgesteld tot na de verkiezingen. Het is uiterst onzeker of dat gebeurt, omdat een meerderheid van VVD, CDA, PVV en het lid Brinkman er verder mee wil.

Onder meer de PvdA, GroenLinks, en Hero Brinkman waren in het Kamerdebat vanmiddag erg kritisch over het optreden van de minister. Martijn van Dam (PvdA) dreigde met een motie maar liet die uiteindelijk achterwege. Wel vroeg hij de minister om te overwegen om het voorstel voor het verbod op het dubbel paspoort gedeeltelijk in te trekken omdat een meerderheid van de Kamer inmiddels tegen aanscherping van de regels is. Brinkman stelde dat het 'experiment' om als minister ook uitlatingen te doen als kandidaat-lijsttrekker 'niet voor herhaling vatbaar is'. Tofik Dibi (GroenLinks) stelde voor om de behandeling van het wetsvoorstel bij een andere minister onder te brengen. Dit weigerde Spies.

Nooit enthousiast
In januari, na het indienen van het wetsvoorstel, noemde Spies een boerkaverbod 'van onvoorstelbaar groot belang', omdat het open communicatie in de weg zou staan. Een negatief advies van de Raad van State over het verbod op de dubbele nationaliteit, werd door Spies genegeerd.

Nadat de meerderheid voor de verboden begin mei leek weg te vallen in de Tweede Kamer, gaf ze zelf toe dat ze eigenlijk nooit enthousiast was. 'In de politiek moet je soms geweld doen aan je eigen standpunten omdat er dan andere zaken tegenover staan.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden