Kabinet gaat akkoord met nieuwe kunstenaarsregeling

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - Beginnende kunstenaars, kunstenaars in de bijstand en kunstenaars die geen beroep op de bijstand doen maar wel beneden bijstandsniveau leven, krijgen een aparte inkomensvoorziening.

Gisteren heeft de ministerraad ingestemd met een wetsvoorstel van minister Melkert (sociale zaken en werkgelegenheid) en staatssecretaris Nuis (onderwijs, cultuur en wetenschappen), waardoor een kunstenaar gedurende vier jaar een uitkering kan krijgen van 60 procent van het voor hem of haar geldende bijstandsniveau. Dit maakte vice-premier Dijkstal gisteren bekend na afloop van de ministerraad. Kunstenaars mogen tot 115 procent van de bijstandsnorm bijverdienen volgens het voorstel dat nu voor advies wordt doorgestuurd naar de Raad van State en de Raad voor de gemeentefinanciën. In de periode van vier jaar geldt voor de kunstenaars geen sollicitatieplicht.

Doel van de Wet inkomensvoorziening kunstenaars (WIK) is kunstenaars in staat te stellen in vier jaar een renderende beroepspraktijk op te bouwen. De WIK komt in de plaats van een interimregeling die enkele jaren geleden werd ingevoerd na afschaffing van de Beeldende kunstenaars regeling (BKR).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden