'Kabinet frustreert milieu-eis stroom'

AMSTERDAM - De Nederlandse overheid dwarsboomt afspraken over de vermindering van CO2-uitstoot die zij zelf met de stroomproducenten heeft gemaakt. Het kabinet heeft zich verrekend en het is nu zeer de vraag of Nederland wel aan de internationale afspraken kan voldoen.

Dit stelt F. Munnichs van branchevereniging EnergieNed met de nodige ergernis vast. De woede van de sector richt zich op de subsidieregeling voor groene stroom die op 1 januari 'voorlopig' gaat gelden. Die regeling maakt investeringen voor het milieuvriendelijk stoken van biomassa (zoals houtsnippers) in kolencentrales 'bedrijfsmatig niet verantwoord', aldus ook een zegsman van elektriciteitsproducent E.on. Het gebruik van biomassa wordt door de overheid nu niet meer genoeg gestimuleerd.

Staatssecretaris Wijn van economische zaken onderzoekt nog of er onderscheid gemaakt kan worden tussen schone en niet-schone biomassa (zoals kippenmest), aldus een woordvoerder van Wijn. Dinsdag stuurde Wijn nog een nota met nieuwe subsidietarieven naar de Kamer, zo voegt hij daar aan toe.

De stroomproducenten zijn niet onder de indruk. ,,Ook deze versie staat haaks op het Kolenconvenant'', aldus Munnichs van EnergieNed. In april vorig jaar sloten de stroomproducenten die in Nederland kolencentrales bezitten en de toenmalige ministers Pronk en Jorritsma dit Kolenconvenant. Daarin is vastgelegd dat zij de CO2

-uitstoot met zes miljoen ton per jaar zullen verminderen. Dat is 15 procent van de totale vermindering waartoe Nederland zich in het zogeheten Kyoto-protocol heeft verplicht. Nederland haalt die doelstelling alleen als de centrales met schone biomassa worden bijgestookt en ,,dan moet daar wel in geïnvesteerd kunnen worden''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden