Kabinet erkent geen fouten inzake Schiphol

AMSTERDAM - Het kabinet is niet van plan toe te geven dat het fouten heeft gemaakt bij de groeiprognoses van Schiphol, zoals de Rekenkamer vorige maand concludeerde. Deze weigering leidde gisteren in de Kamer tot irritatie bij de oppositie.

Ook coalitiegenoot D66 liet bij monde van Van Walsem weten 'niet vrolijk te worden van de reactie van het kabinet'. Hij eiste dat de regering op zijn minst het rapport van de Rekenkamer zou onderschrijven, zodat de Kamer zich eindelijk kan richten op de toekomst van Schiphol. De oppositie stond alleen in haar kritiek, want de PvdA was gisteren afwezig en de VVD weigerde over fouten te spreken, zolang de Kamer niet eerst zelf 'de hand in eigen boezem steekt'.

GroenLinks, SGP, CDA en SP dienden een motie in, in een ultieme poging de coalitie en het kabinet tot een uitspraak te krijgen dat er - zoals de Rekenkamer concludeert - in het verleden fouten zijn gemaakt rond de besluitvorming van Schiphol. Die hebben het vertrouwen van de burger in de politiek geschaad, aldus de oppositie. Maar die uitspraak kwam er niet. Ook een aangepaste motie, waarin er over 'tekortkomingen' werd gesproken, wilden de bewindspersonen niet overnemen.

“De regering neemt de aanbevelingen van dit onafhankelijke controle-instituut wel van harte over”, aldus minister Netelenbos (PvdA, verkeer). Maar dat betekent volgens haar niet dat bij voorbeeld haar voorgangster Jorritsma (VVD) en haar toenmalige collega De Boer (PvdA) ook fouten hebben gemaakt, laat staan dat de Kamer doelbewust is misleid.

“We zijn het volledig eens met de aanbevelingen die de Rekenkamer doet. In retrospectief, kun je met de wetenschap van nú zeggen, dat het misschien beter was geweest als de besluitvorming anders was gegaan. Maar dat is wat anders dan te zeggen dat het fout is gedaan”, aldus Netelenbos.

SGP'er Van den Berg oordeelde: “De relatie tussen regering en enkele fracties in de Kamer is ernstig geschaad door de besluitvorming rond Schiphol. De Rekenkamer laat duidelijk zien dat de Kamer niet volledig werd geïnformeerd en dat de wijze van informatieverstrekking beter had gekund. Als het kabinet die analyse niet kan erkennen, dan is er geen vertrouwen meer en kunnen we ook geen punt achter het verleden zetten.” Dat was ook de wens van de andere oppositiepartijen: “Eindelijk een punt achter dit dossier zetten.”

In een gebaar naar de oppositie wilde minister Pronk (VROM) nog wel zeggen dat 'het laatste wat het kabinet wil, is geen vertrouwensrelatie met de Kamer te hebben'. En Jorritsma erkende 'best lessen te hebben getrokken uit het verleden'. Maar de bewindslieden laten het aan de Kamer over om een oordeel uit te spreken of er tekortkomingen danwel fouten zijn gemaakt door het eerste kabinet-Kok. De Kamer spreekt zich vandaag uit over de motie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden