Kabinet en oppositie ronden zorgakkoord af

Controverse tussen VVD en christelijke partijen opgelost, maar details ontbreken

Het kabinet, de regeringsfracties en die van de 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn het gisteravond eens geworden over de zorg.

Aan het begin van de avond zag het daar nog niet naar uit, vanwege een meningsverschil tussen enerzijds de VVD en minister Schippers van volksgezondheid en anderzijds ChristenUnie en SGP over de vrije artsenkeuze van patiënten. Schippers en haar eigen VVD-fractie wilden niet akkoord gaan met verzachting van de bezuinigingen op de langdurige zorg, als de twee christelijke partijen niet zouden instemmen met beperking van de keuzevrijheid voor de patiënt. Aan het eind van de middag zei Arie Slob van de ChristenUnie nog dat wat hem betreft pas volgende week verder zou worden gepraat over de vrije artsenkeuze, en dat eerst een akkoord moest worden gesloten over verzachting van de bezuinigingen op de langdurige zorg.

Om uit de impasse te komen schoof gisteravond de top van het kabinet (premier Rutte, vice-premier Asscher) aan bij het overleg tussen de bewindslieden van volksgezondheid (Schippers en Van Rijn) en de zorgexperts van de fracties, evenals de fractieleiders van de betrokken partijen. Even na tien uur bleken de partijen het toch eens te zijn geworden.

Volgens Schippers is geen moment sprake geweest van een impasse. De vrije artsenkeuze staat recht overeind, samen met efficiencyverhoging en kwaliteitsverbetering. Staatssecretaris Van Rijn zei dat er een akkoord is over de langdurige zorg. Dankzij meevallers in de zorg, oplopend tot 1 miljard euro zo werd gisteren bekend, zullen de voorgenomen bezuinigingen op de langdurige zorg en de jeugdzorg volgend jaar en de jaren daarna worden verzacht.

De controverse tussen VVD en SGP/ChristenUnie leek roet in het eten te gooien. Nu nog zijn zorgverzekeraars verplicht om ongeveer tachtig procent van de rekening te vergoeden als een patiënt naar een arts stapt die geen contract heeft met zijn zorgverzekeraar. Schippers en de VVD willen dat verzekeraars de vrijheid krijgen eventueel niks te vergoeden, als de patiënt gebruik maakt van een niet-gecontracteerde arts.

Zo is het afgesproken in het regeerakkoord en zo staat het ook in het hoofdlijnenakkoord dat de minister vorig jaar afsloot met onder meer ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Dat levert een bezuiniging op van 1 miljard euro.

ChristenUnie en SGP vreesden dat de macht van de zorgverzekeraars zo veel te groot zou worden. Wat nu precies is afgesproken was gisteravond bij het per perse gaan van deze krant nog niet duidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden