Kabinet en oppositie na lang beraad 'een stap verder'

Fractievoorzitter Alexander Pechtold van D66 komt aan voor het overleg. Beeld anp
Fractievoorzitter Alexander Pechtold van D66 komt aan voor het overleg.Beeld anp

Het begrotingsoverleg tussen het kabinet en vier oppositiepartijen is vannacht rond 2 uur opgeschort. Het gesprek gaat dinsdag verder. Dat meldden de fractieleiders van D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP.

Na afloop van het beraad zei D66-leider Alexander Pechtold dat de partijen 'wel een stap verder' zijn gekomen. Maar hij wees er ook op dat er nog zoveel verschillende wensen van zoveel verschillende partijen liggen. Dinsdag gaan de partijen verder doorberekenen en terugkoppelen met de fractie, aldus Pechtold.

Bram van Ojik van GroenLinks zei dat hij wat 'meer duidelijkheid' had gekregen over sommige zaken en over andere niet. Bij het overleg van dinsdag 'lijkt het er vooralsnog op dat wij daar bij zijn'. Hij noemde het proces 'ingewikkeld' met alle verschillende wensen van de fracties.

Ook premier Rutte noemde het ingewikkeld, maar 'we zijn verder gekomen'. Volgens Diederik Samsom, leider van de regeringspartij PvdA, zijn er 'goede stappen' gezet. Hij ziet nog steeds perspectief voor een akkoord. Ook fractieleider Halbe Zijlstra (VVD) liet zich in dergelijke bewoordingen uit. Hij heeft 'goede hoop dat het lukt'. Hij denkt er met alle vier oppositiepartijen uit te kunnen komen met behoud van 6 miljard aan bezuinigingen.

'Cruciaal overleg'
Premier Rutte, minister Dijsselbloem (Financiën) en de fractievoorzitters van D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de twee regeringspartijen VVD en PvdA begonnen maandagavond rond 10 uur aan het overleg op het ministerie van Financiën over de begroting van volgend jaar.

Bij aankomst zei Pechtold dat hij 'nog onvoldoende ruimte' ziet bij het kabinet om het sociaal akkoord aan te passen. Hij sprak van een 'cruciaal overleg'. Als het kabinet niet voldoende duidelijkheid geeft over de 6 miljard aan bezuinigingen, werkgelegenheid en investeringen in onderwijs, sprak Pechtold dreigend, 'is D66 weg'. 'Ik heb vorige week niet voor niks drie uur in het torentje gezeten om de randvoorwaarden van D66 te geven.'

Vooral D66 streeft naar aanpassing van het sociaal akkoord. De partij wil de hervorming van de WW en het ontslagrecht versnellen. Eerder was gemeld dat op het laatste terrein het kabinet D66 tegemoet zou willen komen mits de sociale partners ermee zouden instemmen.

Problemen GroenLinks
Ook zijn er problemen tussen GroenLinks en de andere onderhandelaars, omdat de fractie van Bram van Ojik absoluut geen 6 miljard wil bezuinigen. 'Als men over 6 miljard blijft praten, dan ben ik weg', zei de fractieleider. Kamerlid Jesse Klaver had maandagmiddag al gezegd dat onduidelijk is wat er nu precies op tafel ligt. 'Wij spreken niet over 6 miljard bezuinigen', aldus Klaver.

Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie zei daarna dat er duidelijkheid moet komen over 'binnen welke kaders we bezig zijn'. Als die kaders er eenmaal zijn, kan dat 'versnellend werken om keuzes te maken'. Slob verwacht nog geen akkoord vanavond.

Kijken naar 'cijfertjes'
Dijsselbloem en minister Asscher (Sociale Zaken) spraken maandagmiddag- en avond met de financieel specialisten van GroenLinks, D66, ChristenUnie, SGP, PvdA en VVD. In het avondoverleg ging het over het sociaal akkoord. 'We zijn er niet uit', zei Mark Harbers van de VVD na afloop. 'Er moet een vervolgafspraak komen. Dat gaan de fractievoorzitters doen.'

's Middags spraken de financieel specialisten met Dijsselbloem over financieel-technische zaken. Kamerlid Wouter Koolmees (D66) zei dat er naar de 'cijfertjes' is gekeken. 'Dat zegt nog niets over de keuzes die we gaan maken', voegde Carola Schouten (ChristenUnie) eraan toe. Het overleg duurde van 13.30 uur tot bijna 18.00 uur.

Het kabinet onderhandelt sinds vrijdag alleen nog met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en de regeringspartijen VVD en PvdA. CDA, 50PLUS en de Partij voor de Dieren haakten eerder af. PVV en SP deden bij voorbaat al niet mee.
Het kabinet heeft steun van oppositiepartijen nodig omdat het geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien voert op zijn departement overleg met de financieel specialisten van de partijen over het sociaal akkoord. Beeld anp
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien voert op zijn departement overleg met de financieel specialisten van de partijen over het sociaal akkoord.Beeld anp
Bram Ojik en Jesse Klaver komen van GroenLinks aan voor het overleg. Beeld ANP
Bram Ojik en Jesse Klaver komen van GroenLinks aan voor het overleg.Beeld ANP
Premier Rutte staat na het nachtelijke overleg de pers te woord. Op de achtergrond minister van Financiën Dijsselbloem. Beeld anp
Premier Rutte staat na het nachtelijke overleg de pers te woord. Op de achtergrond minister van Financiën Dijsselbloem.Beeld anp
Premier Rutte verlaat het ministerie van Financiën na het begrotingsoverleg. Beeld anp
Premier Rutte verlaat het ministerie van Financiën na het begrotingsoverleg.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden