Kabinet en oppositie leggen besluit Unilever anders uit

2018-03-14 08:28:16 Beeld ANP
2018-03-14 08:28:16Beeld ANP

Unilever vestigt zich in Rotterdam dankzij het plan de dividendbelasting af te schaffen. Ja, zegt de coalitie. Nee, roept de oppositie.

Jelle Brandsma

Alle politieke partijen claimen de komst van het hoofdkantoor van Unilever naar Rotterdam als een overwinning. Het kabinet ziet de verhuizing als een bewijs dat het plan voor de afschaffing van de dividendbelasting effect heeft, terwijl de linkse oppositie denkt dat Unilever zonder deze maatregel ook wel naar Nederland komt.

Unilever liet gisteren weten dat het zich juridisch in Rotterdam vestigt. Nu is er nog een Britse rechtsvorm en een Nederlands deel, met een hoofdkantoor in Londen en in Rotterdam. Dat moet simpeler. De bestuurders en andere werknemers blijven wel in Rotterdam en in Londen werken. In Nederland komen er 'tientallen' banen bij.

Cadeautje van 1,4 miljard

GroenLinks ziet in de geringe groei van de werkgelegenheid een argument om de dividendbelasting niet af te schaffen. Partijleider Jesse Klaver rondt het aantal extra banen af op 'nul' en wijst erop dat 'werk' juist het argument is van het kabinet om een einde te maken aan de dividendbelasting. "Het kabinet valt door de mand. Het laatste argument voor afschaffing van de dividendbelasting valt weg. Dit cadeautje van 1,4 miljard aan buitenlandse beleggers moet van tafel."

Het hoofdkantoor van Unilever in Londen. Beeld AFP
Het hoofdkantoor van Unilever in Londen.Beeld AFP

Unilever deed een jaar lang onderzoek naar een nieuwe vestigingsplaats voor het hoofdkantoor en liet gisteren weten dat er geen actieve lobby was vanuit Den Haag of Londen. Die mededeling lijkt vooral van belang om de pijn voor de verliezende partij, de Britse regering, te verhullen. Het concern is ook schimmig over de rol die de Brexit en dividendbelasting hebben gespeeld. In december sprak de Tweede Kamer met de top van Shell en Unilever over het plan om de dividendbelasting af te schaffen. Unilever is daarvan een groot voorstander maar of daarover met premier Mark Rutte is gesproken, wilde commissaris Kees van der Waaij niet kwijt: "Die gesprekken zijn vertrouwelijk".

Tot in Rutte's vezels

Minister Eric Wiebes (economische zaken) zegt niet te weten wat het concern heeft bewogen. De Nederlandse arbeidsmarkt, de bereikbaarheid, het politieke klimaat en het belastingregime spelen een rol. "Nederland heeft duidelijk gemaakt dat we in den brede een aantrekkelijk vestigingsklimaat hebben. We concurreren niet op één ding en dat is onze kracht."

Toch kan ook het kabinet het besluit van Unilever als een succes uitleggen. De premier voelde in het najaar al 'tot in al zijn vezels' dat het plan om de dividendbelasting af te schaffen zou werken. En het gaat meer werk opleveren dan de tientallen extra banen op het hoofdkantoor in Rotterdam, zei hij gisteren: er is bijvoorbeeld meer juridisch en financieel advies nodig.

Door het besluit van Unilever kan de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie moeilijk terugkomen van het voornemen. D66 en CDA waren eerder niet blij met het plan de dividendbelasting af te schaffen. De CU had 'een meloen moeten doorslikken'. Maar de VVD bracht in het najaar naar voren dat bedrijven 'nu al moeten weten dat wij deze maatregel gaan nemen'. D66-leider Pechtold steunde dat: "Als wij twijfel zaaien, verdwijnt het effect".

Lees ook: Komst Unilever is pyrrusoverwinning.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden