Kabinet eens over compensatie tegenvallers

Minister Jan Kees de Jager van Financien Beeld anp
Minister Jan Kees de Jager van FinancienBeeld anp

Het kabinet is het vrijdag eens geworden over het wegwerken van de tegenvallers op de lopende rijksbegroting. Gerekend over de periode tot 2015 gaat het om tegenvallers van 3 tot 3,5 miljard euro. Dat zei minister Jan Kees de Jager (Financiën) na afloop van de ministerraad.

De tegenvallers op de lopende rijksbegroting zijn opgelopen tot ongeveer 2,3 miljard euro. De overschrijdingen zijn het grootst in de zorg: tussen de 1,5 en 2 miljard euro. Vooral de kosten van de geestelijke gezondheidszorg en het persoonsgebonden budget (pgb) waarmee mensen zelf zorg kunnen inkopen zouden verantwoordelijk zijn voor de overschrijdingen.

Details over de manier waarop het kabinet die wil wegwerken, zijn nog niet bekend. Duidelijk is al wel dat het verplichte eigen risico in de zorg niet extra omhoog gaat en dat er geen aparte bijdrage wordt gevraagd als mensen een bezoek aan de huisarts brengen. De eerder door Schippers voorganger Ab Klink aangekondigde verhoging met 40 euro van het eigen risico in 2012 gaat wel gewoon door.

De afgelopen dagen was er koortsachtig overleg over de tegenvallers en de uitgavenposten waar ze moeten worden opgevangen. Daar waren behalve leden van het kabinet ook de fractievoorzitters van de regeringspartijen CDA en VVD en Geert Wilders van gedoogpartij de PVV bij betrokken. De Jager sprak van 'moeilijke onderhandelingen', maar was tevreden over het 'degelijke' pakket aan maatregelen dat er ligt. "Het op orde brengen van de overheidsfinanciën ligt nog steeds heel goed op koers", aldus de CDA-minister.

Nu er een akkoord is over de voorjaarsnota kan dit jaarlijkse overzicht van de minister van Financiën over de lopende begroting voor 1 juni naar de Tweede Kamer worden gestuurd, zoals de bedoeling was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden