Nutteloze kennis

Kabinet: een familiebedrijf?

Grapperhaus senior.Beeld ANP

Van het pas aangetreden kabinet-Rutte III is Ferdinand Grapperhaus de enige minister wiens vader óók bewindsman was: Ferdinand Grapperhaus sr. trad op als staatssecretaris van financiën in het kabinet-De Jong (1967-1971).

Als we ons beperken tot hen die minister werden, dan nóg zouden met de vaders en zoons, grootvaders/kleinzoons, ooms, neven, zwagers en broers zonder problemen verscheidene afleveringen van deze rubriek zijn te vullen. Moeder/dochter of 'afgeleiden' daarvan ontbreken nog, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd.

De ongetwijfeld bekendste 'vader/zoon-combinatie' is die van Willem Drees senior en junior. Daarnaast behoren uit de afgelopen decennia vermoedelijk Theo & Ben Bot en Jan & Jozias van Aartsen nog tot het collectieve geheugen. Naar hiërarchie staan vader Jan en zoon Theo Heemskerk bovenaan in de rangorde: beiden waren naamgever van een kabinet (Jan zelfs drie keer!), toen de minister-president nog slechts 'tijdelijk voorzitter van de ministerraad' heette.

Familieaangelegenheid

Mede door huwelijken leek het ministersambt soms een familieaangelegenheid. Daarbij zal in 1854 een ongemakkelijke situatie zijn ontstaan, toen de afgetreden minister van financiën, Elisa van Doorn, bleek te worden opgevolgd door zwager Agnites Vrolik. Voor zover bekend spannen de families Van Zuylen van Nijevelt, Roest van Limburg, Rochussen en Van Karnebeek de kroon, wanneer we in dit verband oneerbiedig over een 'familiebedrijf' mogen spreken. Maar liefst zeven telgen uit deze onderling verweven geslachten werden tussen 1832 en 1927 tot het ministerschap geroepen. Nóg bijzonderder: ze zaten allemaal op Buitenlandse Zaken.

Nog even terug naar de familie Grapperhaus. 'Junior' schijnt niet op zijn mondje te zijn gevallen. Dat heeft hij dan niet van een vreemde, want zijn volstrekt onafhankelijke opstelling - waarbij hij coalitiepartners weleens tegen de haren instreek - kostte 'senior' in 1970 een tussentijdse bevordering tot minister.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden