Arbeidsdiscriminatie

Kabinet dreigt met boetes bij discriminatie arbeidskracht

 “Je leeftijd, geslacht of afkomst mag niet uitmaken bij het solliciteren naar een baan”, zegt staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken en werkgelegenheid. Beeld ANP
“Je leeftijd, geslacht of afkomst mag niet uitmaken bij het solliciteren naar een baan”, zegt staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken en werkgelegenheid.Beeld ANP

Discriminatie bij de werving en selectie van personeel kan straks een boete opleveren van 4500 euro. Dit staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Tamara van Ark (sociale zaken). Het kabinet wil op die manier ‘onacceptabele’ discriminatie van met name migranten en ouderen bestrijden.

De boete wordt niet alleen opgelegd als er daadwerkelijk wordt gediscrimineerd, maar ook als een organisatie geen maatregelen heeft getroffen om discriminatie te voorkomen. De wet geldt voor externe en interne sollicitatieprocedures en voor de werving en selectie via uitzendbureaus.

Bewust letten op vooroordelen

Volgens het kabinet worden sommige groepen op de arbeidsmarkt soms moedwillig uitgesloten. Maar heel vaak blijkt dat bedrijven onbewust vooroordelen hanteren bij de selectie van personeel. Als ieder bedrijf maatregelen heeft genomen om discriminatie te vermijden, gaan leidinggevenden bij de werving van personeel bewust letten op vooroordelen, hoopt het kabinet.

Het ministerie van sociale zaken liet de afgelopen maanden 707 fictieve cv’s op internet plaatsen. De verzonnen omschrijvingen van personen met een migratieachtergrond werden veel minder bekeken en er kwamen veel minder reacties dan bij de Nederlandse namen. Het ministerie signaleert echter dat er minder wordt gediscrimineerd dan vier jaar geleden, toen eenzelfde onderzoek is gedaan. Het maken van onderscheid op basis van leeftijd is helemaal verdwenen. De onderzoekers schrijven de verbeteringen toe aan de economische groei; er is een grote vraag naar arbeidskrachten. “Je leeftijd, geslacht of afkomst mag niet uitmaken bij het solliciteren naar een baan”, zegt Van Ark.

Afgelopen zomer publiceerde het ministerie van sociale zaken al een onderzoek naar discriminatie bij uitzendbureaus die niet zijn aangesloten bij een brancheorganisatie. Die blijken op grote schaal in te gaan op verzoeken om geen arbeidskrachten te sturen met een migratieachtergrond. trouw

Lees ook:

Een foto of mooie cijfers op je cv doen er niet toe als je Ahmed heet

Invechten in de arbeidsmarkt lijkt kansloos voor iemand met een migratieachtergrond. Werkgevers zullen aan de slag moeten om hen op een sollicitatiegesprek evenveel kans te geven te geven als autochtone landgenoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden