Commentaar

Kabinet doet indringend beroep op allen, maar loopt zelf op eieren

© ANP Beeld anp
© ANPBeeld anp

Het was een opluchting het kabinet gisteren in de Troonrede te horen constateren dat de kracht van Nederland zit in de ruim 16 miljoen inwoners die Nederland telt. Het kabinet doet terecht een appèl op iedereen in dit land een bijdrage te leveren aan het zekerstellen van 's lands welvaart.

Juist van een kabinet als Rutte/Verhagen is deze constatering en is die oproep veel meer dan een open deur. Het minderheidskabinet steunt immers op een gedoogpartner die zich antagonistisch opstelt, die tegenstellingen uitdiept en bevolkingsgroepen uit wil sluiten, dan wel minder geschikt acht positief aan de welvaart bij te dragen.

De Troonrede bevatte een zeer sombere boodschap. Dat kan niemand verrast hebben, na het bekend worden van de Miljoenennota en de begrotingen vorige week. Maar juist de daarin vervatte boodschap maakte het opvallend en ook onbegrijpelijk dat de Troonrede zo mager was over het belang dat Nederland heeft bij Europa.

In de Troonrede werd weliswaar melding gemaakt van de schuldencrisis in Europa, maar geen woord over de acute Griekse crisis en het feit dat de oplossing van die crisis ligt in hulp aan dat land en niet in het door de PVV zo gewenste Griekse faillissement. De oplossing van de ernstige crisis, die nu dreigt, begint bij intensivering van de Europese samenwerking.

Dat Europa zo'n ondergeschikte rol kreeg toebedeeld, heeft ongetwijfeld te maken met de invloed van de PVV op de coalitie. Over Europa moest de koningin van het kabinet met meel in de mond spreken, terwijl Geert Wilders goedkeurend toekeek.

Zo komen de grenzen van het experiment van een minderheidskabinet met een gedoogpartner behoorlijk in zicht. Het kabinet doet een indringend beroep op meer dan 16 miljoen Nederlanders, maar moet zelf op eieren lopen als het om de werkelijke oplossingen gaat.

Ook de begrotingsvoorstellen lijden te zeer onder de gedoogconstructie. Vernieuwing en hervorming, zo noodzakelijk om de diepe problemen op te lossen, zijn niet mogelijk door de afhankelijkheid van Geert Wilders. Het kabinet kan weliswaar voor enkele belangrijke beslissingen rekenen op de zich zeer verantwoordelijk opstellende oppositie, maar dit soort evenwichtskunst bevordert de slagvaardigheid van het kabinet niet.

Elke inwoner van dit land telt mee, zei de koningin in haar Troonrede. Een terechte constatering, maar het kabinet heeft de ruimte niet om dat ook waar te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden