Kabinet doet geen onderzoek naar geweld Indië

Uri Rosenthal Beeld ANP
Uri RosenthalBeeld ANP

Het kabinet ziet geen rol voor zich weggelegd bij verder onderzoek naar het gebruik van geweld van Nederland tijdens de dekolonisatie van Indonesië. Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft dat de Tweede Kamer woensdag laten weten.

Volgens hem is er al veel onderzoek gedaan naar de gebeurtenissen in de periode 1945-1950. Als er behoefte bestaat aan meer, zoals enkele instituten 2 maanden geleden bepleitten, dan zijn die daar in de ogen van Rosenthal zelf goed toe in staat. 'Wij zien hier ten principale geen inhoudelijke, sturende of begeleidende rol voor het kabinet', aldus Rosenthal.

NIOD
Het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudie NIOD is teleurgesteld dat het kabinet zelf geen onderzoek doet naar het gebruik van geweld van Nederland tijdens de dekolonisatie van Indonesië. Woordvoerder David Barnouw van het NIOD zei woensdag het besluit van minister Rosenthal jammer te vinden. 'Het wachten is nu op een nieuwe regering', aldus Barnouw.

Volgens Rosenthal is er al veel onderzoek gedaan naar de gebeurtenissen in de periode 1945-1950. Als er behoefte bestaat aan meer, zoals enkele instituten 2 maanden geleden bepleitten, dan zijn die daar in de ogen van Rosenthal zelf goed toe in staat. 'Wij zien hier ten principale geen inhoudelijke, sturende of begeleidende rol voor het kabinet', aldus de minister.

De organisaties die in juni om het onderzoek hadden gevraagd waren het NIOD, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde. Volgens het NIOD zijn er voldoende aanknopingspunten voor een onderzoek. 'Er komt steeds meer naar buiten, zoals woensdag nog in de Volkskrant en dinsdag het interview met kapitein Raymond Westerling. Het verband daartussen zou onderzocht moeten worden', zei Barnouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden