Kabinet botst met Kamer over index Antillianen

Minister Ella Vogelaar (Werry Crone)

Over de vraag of de etniciteit van Antilliaanse probleemjongeren mag worden geregistreerd is een conflict uitgebroken tussen kabinet en Tweede Kamer.

Minister Vogelaar (wonen, wijken en integratie) maakte deze week op de Antillen bekend dat de herkomst van Antilliaanse probleemjongeren niet in een aparte ’verwijsindex’ wordt vermeld noch in een algemene verwijsindex voor risicojongeren, waarmee in diverse gemeenten wordt proefgedraaid. De Antillen vonden de registratie op basis van etniciteit discriminerend.

De Tweede Kamer is het echter niet eens met het besluit van Vogelaar. PvdA-Kamerlid Dijsselbloem wijst er op dat een Kamermeerderheid juist wel een aparte registratie wil. Redenen zijn om snel te kunnen ingrijpen als het fout gaat met deze jongeren en om de betrokken families te helpen met bijvoorbeeld ondersteuning. Antillianen kennen één van de hoogste criminaliteitscijfers.

Minister Ter Horst (binnenlandse zaken) had eerder aangegeven in registratie een goed hulpmiddel te zien. En ook Vogelaar voelde er aanvankelijk voor. Maar het probleem was minister Rouvoet (jeugd en gezin). Hij is principieel tegen de registratie van etniciteit. Ook al had de Raad van State gezegd dat dit vanwege het belang om de Antilliaanse jongeren te helpen toelaatbaar was.

Het resultaat van het kabinetsberaad is nu dat hulpverleners de herkomst van jongeren kunnen vastleggen in hun eigen dossiers, registratie in een centraal elektronisch systeem is niet meer nodig, meent Vogelaar.

„Dat kan nu ook al, er verandert dus niets’’, reageert Dijsselbloem. „Dat vinden wij onacceptabel. De gemeenten waar veel Antillianen wonen hadden juist om centrale registratie gevraagd, omdat de jongeren zo vaak verhuizen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden