Kabinet blijft erbij: er komt geen statiegeld op blik

Blikafval na Koningsdag Beeld ANP

Het kabinet houdt vol: er komt geen statiegeld op blikjes. Dat benadrukte staatssecretaris Stientje van Veldhoven (infrastructuur en waterstaat) donderdag in de Tweede Kamer. 

Ze werkt aan een wetsvoorstel voor statiegeld op kleine plastic flesjes, maar voelt er niets voor om dat uit te breiden zodat daar ook andere drankverpakkingen onder vallen. Ondanks aanzwellende kritiek van de linkse oppositiepartijen en de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG).

De SP en de Partij voor de Dieren noemen het een ‘gemiste kans',  GroenLinks snapt niet waarom het kabinet het niet ‘in één keer goed’ zou regelen. Net als de VNG is de linkse oppositie bang dat fabrikanten simpelweg overstappen op drankblikjes als statiegeld alleen wordt ingevoerd voor plastic flesjes. “Ik kan nu al voorspellen dat we anders over twee jaar tot de conclusie komen dat we toch echt iets moeten doen aan de blikjes in het zwerfafval en dat er dan een wetswijziging nodig is”, zei Kamerlid Cem Laçin van de SP in het Kamerdebat.

Geen verschuivingen van plastic naar blik

Maar Van Veldhoven deelt de zorgen vooralsnog niet. Rijkswaterstaat houdt in de gaten of er meer of minder zwerfafval in de natuur terecht komt en waar dat afval uit bestaat. “De eerste metingen laten nog geen verschuiving zien van plastic naar blik”, aldus de staatssecretaris. Ze verwijt de critici dat die zich te veel richten op wat er nog beter kan, in plaats van dat ze blij zijn met de stappen die al gezet zijn. Als de verpakkingsindustrie de hoeveelheid plastic in het zwerfafval eind 2020 niet met ten minste negentig procent heeft verminderd, voert het kabinet statiegeld in op kleine plastic flessen. Maar “voor mevrouw Kröger is het glas altijd half leeg”, zei de staatssecretaris in de richting van het Kamerlid van GroenLinks, Suzanne Kröger.

Tijdens het debat kreeg de staatssecretaris, zoals verwacht, steun van de coalitiepartijen. Agnes Mulder (CDA) vindt het belangrijk dat ook de blikjes in het zwerfafval worden teruggedrongen, maar voegt eraan toe: “daar is de staatssecretaris druk mee doende, ik wacht dat nu voorlopig even af.” Ook D66 en de VVD willen Van Veldhoven de ruimte geven om op andere manieren het zwerfafvalprobleem aan te pakken, voordat ze met de Kamer gaat praten over statiegeld op blikjes. 

Alleen de ChristenUnie toonde zich ietwat ontvankelijk voor de ideeën van de oppositie. Kamerlid Carla Dik-Faber vroeg zich af of het mogelijk was om de wetgeving voor het statiegeld op plastic flessen zo op te schrijven dat die later gemakkelijk zou kunnen worden uitgebreid met blik of andere verpakkingsmaterialen. Maar volgens de staatssecretaris leveren zulke aanpassingen teveel vertraging op. 

Lees ook:

“Linksom of rechtsom, deze aanpak van zwerfafval gaat lukken”

Interview met staatssecretaris Stientje van Veldhoven: “Als de industrie in gebreke blijft, kom ik met uitbreiding van het statiegeld.” 

De druk om ook statiegeld te heffen op blikjes neemt toe

Drankblikjes vormen een uitzondering op de regeling voor statiegeld. Gevreesd wordt dat producenten van flesjes overstappen op blik.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden