Kabinet bereid om meer te doen voor gezinnen met één kostwinner

Beeld ANP

Het kabinet is bereid geld vrij te maken voor gezinnen waar één ouder een inkomen verdient. Dat is een uitdrukkelijke wens van CDA, ChristenUnie en SGP. Het kabinet kan met steun van die partijen rekenen op een meerderheid in de Senaat, waar VVD en PvdA samen slechts 21 zetels hebben.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën meldde de bereidheid maandag in het debat over zijn Belastingplan voor volgend jaar. Hij schetste de mogelijkheid om 100 miljoen euro weg te halen bij de vergroening van het belastingstelsel om dat vervolgens vrij te maken voor meer kinderbijslag of een hoger kindgebonden budget. Die maatregel zou geen banen vernietigen, aldus Wiebes. Hij stelde ook voor meer geld vrij te maken voor een regeling voor ouders met een gehandicapt kind (TOG-plus).

De reacties bij de christelijke partijen waren niet onverdeeld enthousiast. 100 miljoen euro extra betekent 30 euro per kind, per gezin dus niet meer dan 60 of 90 euro, schamperde SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. 'Zo komen we niet in de buurt van een oplossing.'

Kauwen
Het CDA hamerde er op dat veel ellende komt door de inkomensafhankelijke combinatiekorting. En kennelijk snapt de staatssecretaris van Financiën dat zelf niet eens, zei een onthutste Pieter Omtzigt. Hij verwees naar een voorbeeld waarin een alleenstaande met minimumloon netto meer overhoudt dan zijn buurman met een modaal inkomen (36.000 euro) en twee kinderen.

Even later keerde het sentiment in het debat enigszins. Dijkgraaf stelde Wiebes voor om iets te doen met de overdraagbare heffingskorting. De staatssecretaris antwoordde dat hij daarop gaat 'kauwen' en het gaat overleggen binnen het kabinet. De SGP en ook de ChristenUnie en het CDA waren meteen positiever gestemd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden