Kabila verbiedt demonstraties

KINSHASA, MBANDAKA (Reuter, AP, AFP) - Na twee dagen van demonstraties tegen zijn regime heeft de nieuwe Congolese president Laurent Kabila gisteren verdere publieke uitingen van protest verboden. Hij kondigde aan dat het wel een jaar of twee kan duren voordat hij het land rijp acht voor algemene verkiezingen.

Kabila besloot tot het demonstratieverbod nadat aanhangers van de oude oppositieleider Etienne Tshisekedi vrijdag en zaterdag de straat op waren gegaan. De demonstranten waren boos dat hun leider, die in Kinshasa had afgewacht tot Kabila het land had bevrijd van dictator Mobutu, buiten de nieuwe regering van het voormalige Zaïre had gehouden. Zij eisten dat Tshisekedi alsnog tot premier werd benoemd.

Onder het roepen van leuzen als 'Kabila dictator' en 'Kabila moordenaar' probeerden de demonstranten herhaaldelijk op te marcheren naar de parlementsgebouwen in Kinshasa. Kabila's ordetroepen dreven de betogingen echter met schoten in de lucht uiteen. Zaterdag werden voor het eerst ook enige tientallen betogers gearresteerd.

Een woordvoerder van Kabila lichtte het verbod op demonstraties gistere toe met de opmerking, dat dit nodig is om de zege op de acht dagen eerder verdreven Mobutu te kunnen consolideren. Kabila zelf zei verder dat het voorbereiden van verkiezingen nu eenmaal veel tijd kost. Overigens voorziet hij weinig problemen, omdat hij meent dat zijn kabinet over brede steun beschikt, ondanks de uitsluiting van Tshisekedi.

Kabila's voorganger Mobutu lijkt zich inmiddels in Marokko, waar hij vrijdag arriveerde uit Togo, volledig te hebben afgezonderd. Sinds hun aankomst hebben Mobutu noch zijn gevolg zich vertoond buiten het hotel L'Amphitrite, waar ze hun intrek hebben genomen. Tot dusver heeft hij ook geen bezoek ontvangen. Volgens hoge Marokkaanse functionarissen hoopt Mobutu begin juni naar Frankrijk te kunnen vertrekken, indien zijn gezondheidstoestand dat dan toelaat.

Westerse jouraliste hebben gisteren nieuwe aanwijzingen gevonden dat de troepen van Laurent Kabila eerder deze maand bij de plaats Mbandaka aan de Congo-rivier zeker tweehonderd Hutu-vluchtelingen hebben vermoord. In een zuidelijker gelegen dorp zijn omstreeks dezelfde tijd nog eens 140 mensen in koelen bloede afgeslacht. Dit hebben verschillende ooggetuigen gisteren gemeld tegen onder meer verslaggevers van het persbureau Reuters.

Eerder al deden sterke geruchten de ronde over moordpartijen door Kabila's troepen, rond de tijd dat die de stad Mbandaka innamen. Tot dusver hebben de nieuwe machthebbers in ongo deze berichten steeds ontkend. Maar de verslaggevers, die dit weekeinde pas in het gebied aankwamen, kregen van priesters, ambtenaren en inwoners van de streek bevestiging van de vermoedens.

Volgens geruchten zouden inwoners in de streek rond Mbandaka nog steeds grote groepen vluchtelingen, onder wie veel vrouwen en kinderen, verborgen houden voor de troepen van Kabila, die nu in feite het nieuwe regeringsleger vormen. Zij vrezen dat de vluchtelingen hier alsnog worden doodgeschoten als ze worden gesnapt door Kabila's troepen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden