Kabila belooft vrije toegang tot vluchtelingen en staat repatriëring naar Rwanda toe

KISANGANI (AP, AFP, Reuter) - De Zaïrese rebellen geven de Verenigde Naties zestig dagen om alle Hutu-vluchtelingen naar Rwanda te repatriëren. Die periode gaat in op 1 mei. Slagen zij daar niet in, “dan doen wij het zelf”, aldus rebellenleider Kabila.

Hij garandeerde de internationale hulporganisaties gisteren een vrije en onbeperkte doorgang naar de Hutu-vluchtelingen die zich schuilhouden in het oerwoud. Vorige week hielden de rebellen de hulpverleners nog tegen toen zij de kampen ten zuiden van Kisangani wilden bezoeken. De meer dan 85 000 Hutu's die daar verbleven, zijn inmiddels in de bossen van Oost-Zaïre verdwenen. Zesloegen op de vlucht uit angst voor confrontaties met de rebellen en Zaïrese dorpsbewoners.

De VN vlogen gisteren met een verkenningsvliegtuigje over de regio rond Kisangani in een poging de vluchtelingen te lokaliseren. De bemanning nam enkele honderden mensen waar. “Het probleem is dat de begroeiing zo dicht is dat het praktisch onmogelijk is om vanuit de lucht iets te zien”, zei Paul Stromberg van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Kabila had een moeizame ontmoeting met VN-vertegenwoordigers en EU-afgevaardigde Aldo Ajello. Hij weersprak beschuldigingen dat zijn leger de Rwandese vluchtelingen aan “langzame uithongering” onderwerpt. Een woordvoerster van het Wereldvoedselprogramma, Christiane Berthiaume, sprak vrijdag over een 'Endlösung', naar analogie van de door de nazi's uitgevoerde uitroeiing van de joden.

Kabila noemt de kritiek van hulporganisaties als Artsen zonder Grenzen, Amnesty International en VN-secretaris-generaal Annan “propaganda”. Hij eiste gisteren dan ook verontschuldigingen van Annan. De rebellenvoorman omschreef het vluchtelingendrama als een “klein probleem”. “We zijn hier om het probleem van de vluchtelingen op te lossen. We gaan het oplossen, het is een klein probleem.”

De eerste 40 Hutu's werden gisteren van de luchthaven van Kisangani afgehaald en naar de Rwandese hoofdstad Kigali overgevlogen, aldus Filippo Grandi van het UNHCR. Volgens Grandi mogen de VN alle vliegvelden in Oost-Zaïre voor de luchtbrug gebruiken, op Goma na, dat aan de grens tussen Zaire en Rwanda ligt.

De Hutu's zijn in 1994 uit Rwanda gevlucht nadat Tutsi-soldaten een eind maakten aan massale slachtpartijen. Deze volkerenmoord op Tutsi's en gematigde Hutu's werd uitgevoerd door het toenmalige Rwandese leger (Far) en extremistische Hutu-milities. Volgens de rebellen in Oost-Zaïre bevinden zich nog veel van deze moordenaars tussen de Rwandese vluchtelingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden