Kabelfabriek niet aansprakelijk voor alle ziektegevallen

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Het is de FNV niet gelukt kabelfabriek Smit Draad in een collectieve rechtszaak aansprakelijk te stellen voor het blootstellen van haar werknemers aan gevaarlijke chemische stoffen. De rechter heeft de vakbond niet-ontvankelijk verklaard, omdat de FNV de collectieve vordering te algemeen heeft geformuleerd. Als een werknemer Smit Draad alsnog aansprakelijk wil stellen, moet hij duidelijk maken in welke periode en met welke schadelijke stoffen hij in aanraking kwam.

Eerder oordeelde de rechter in een tussenvonnis wel dat de FNV collectief veiligheidsmaatregelen mag vorderen bij Smit Draad. Ondertussen is een groot deel van deze maatregelen al genomen. Daarnaast moet Smit Draad van de rechter gelaatsmaskers ter beschikking stellen aan werknemers in de laktoren van het bedrijf.

Uit deze zaak blijkt opnieuw dat het zeer complex is om schade te verhalen die is opgelopen door een beroepsziekte. Eerder deze maand schreef minister Asscher van sociale zaken hierover een brief aan de Tweede Kamer. Het is moeilijk het causale verband tussen werk en ziekte aan te tonen. Bij een geschil worden vaak rapporten door deskundigen geschreven. Daardoor lopen de kosten enorm op voor werkgever én werknemer. Het proces duurt lang, is duur, onoverzichtelijk, en emotioneel zwaar voor het slachtoffer, aldus Asscher.

Uiteindelijk claimen de zieke werknemers daardoor vaak geen schadevergoeding. Dat moet anders, vindt de minister. Asscher overweegt een onafhankelijke instantie in het leven te roepen met kennis over het ontstaan van beroepsziekten. Dit Expertise Centrum Causaliteit Beroepsziekten kan dan onafhankelijk deskundig advies geven bij conflicten.

Asscher benadrukt in zijn brief dat hierover nog geen overeenstemming is met de sociale partners.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden