Kabelconcurrenten hoeven hier niet te concurreren

De coax-kabel: concurrentie mag je uitschakelen. Beeld Vincent Dekker
De coax-kabel: concurrentie mag je uitschakelen.Beeld Vincent Dekker

In het buitenland weten ze wel dat je concurrenten niet moet laten samengaan als dat slecht is voor de concurrentie. In Nederland staan we erbij, kijken er naar en geven we onze zegen.

Zie maar wat er gaande is met onze tv-kabelnetten. We hebben twee grote spelers, Ziggo en UPC, plus nog een paar heel kleine netjes. UPC heeft al 30 procent van de aandelen in Ziggo en wil de concullega helemaal overnemen. Dan hebben we straks één heel groot kabelnet dat zo'n 90 procent van alle Nederlandse kabelabonnees als klant heeft en dat alleen maar UPC-diensten levert tegen door UPC bepaalde voorwaarden.
Tot nu toe hoor ik concurrentiewaakhonden in Nederland niet sputteren dat dit misschien toch een beetje ongewenst is. Logisch, als je naar het verleden kijkt. Ziggo heeft de helft van de markt in Nederland in handen gekregen doordat het drie netten opkocht. Dat mocht, zo oordeelden toen de concurrentiewaakhonden, omdat kabelnetten allemaal een eigen regio bedienen en 'dus' niet elkaars concurrenten zijn. Dat geldt nu ook voor UPC en Ziggo. Die hebben hun eigen regio's en beconcurreren elkaar niet.

Duitsland
Die logica gaat er bij waakhonden in buurlanden niet in. Daar redeneren ze anders. Zo is in Duitsland recent besloten dat UPC geen colleganet mag overnemen omdat zo 'een potentiële concurrent uit de weg wordt geruimd'.
Vertaald naar de Nederlandse situatie zegt de Duitse rechter: UPC mag Ziggo niet overnemen, want UPC zou Ziggo op het net van Ziggo kunnen beconcurreren. Zoals Tele2 op het net van KPN KPN beconcurreert. Concurrentie tussen UPC en Ziggo zou lagere prijzen voor de kabelklanten kunnen opleveren.

Dat concurrentie bij telecom werkt, zie je bijvoorbeeld in Frankrijk. Daar levert het kabelbedrijf Numericable sinds kort ook diensten via het adsl-net van France Telecom. Voor 28,80 euro per maand krijg je daar 20 mbps internet (het maximum op adsl), onbeperkt bellen binnen Frankrijk en naar 100 andere landen, en 50 tv-kanalen. In Nederland betaal je voor zo'n pakket, inclusief de belkosten, al gauw het dubbele.

30 Is teveel
En aan de andere kant van de Noordzee, in Engeland, vinden ze niet alleen dat concurrenten elkaar niet zomaar mogen overnemen, maar dat zelfs een belang van 30 procent van de ene concurrent in de andere niet verstandig is. Budgetvlieger Ryanair heeft zo'n belang in concullega Aer Lingus en moet dat terugbrengen tot 5 procent. Want met 30 procent van de aandelen kun je het commerciële beleid van je concurrent 'aanzienlijk beïnvloeden'. En dat is volgens de Britten slecht voor de concurrentie en de consument.

Niets van dat al in de Hollandse polder. Hier mag je rustig 30 procent bezitten van je grootste concurrent, en geheel overnemen lijkt ook geen probleem. Tenminste, als het om de kabel gaat. Want ik vraag me wel af of KPN Tele2 zou mogen overnemen, en alle andere concurrenten op zijn telefoonnet, om zo ook zo'n monopolie op zijn net op te bouwen. Eigenklijk weten we het antwoord wel: nee, dat mag natuurlijk niet. Maar bij de kabel kennelijk wel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden