Kaaskoek uit Krushevo

Janny de Moor

(wordt gemaakt in een ruim met olie bestreken antiaanbakvorm, diameter 20 cm) 250 g sirenje of feta, 3 eieren, 125 g bloem, 4 theelepels bakpoeder, ½-1 theelepel zout, 1 eierdooier, 2 theelepels karwijzaad, Griekse of Turkse yoghurt, peper, zout. Garnituur: 1 kleine aubergine, 1 teen knoflook, 2 eetlepels gehakte peterselie, 2 theelepels fijngesneden rode peper, peper, zout, 2 stevige vleestomaten, tabascosaus.

Krushevo ligt in ’De voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië’, die in 1991 zonder slag of stoot onafhankelijk werd en inmiddels ook lid is van de raad van Europa. Het was de eerste Balkanrepubliek die zich na 500 jaar afscheidde van het Ottomaanse rijk, al in 1903. Dat duurde maar tien dagen, waarna de Turken er met een bloedige strijd een einde aan maakten. De keuken van het zeer vruchtbare Macedonië is natuurlijk sterk beïnvloed door de Turkse, maar veelzeggend genoeg is deze Krushevska pita, waarvoor u in plaats van de witte kaas sirenje feta kunt nemen, typisch Macedonisch en ook de gevulde tomaten (polneti domati) zijn bij mijn weten zo nooit vertoond in Turkije. Men eet de koek met yoghurt.

Oven voorverwarmen op 200 °C. De kaas heel fijn brokkelen in een kom, mengen met de eieren. De bloem zeven met bakpoeder en zout. Door eieren met kaas mengen. Dit beslag uitstrijken in de ingevette vorm, de bovenkant bestrijken met losgeklopte dooier en bestrooien met het karwijzaad; 20 minuten bakken, de laatste 10 minuten met de tomaten erbij. Garnituur: de aubergine overal flink inprikken met een vork; 5 minuten in een magnetronschaal leggen met het apparaat op volle kracht, tussendoor 1 keer omdraaien. In de lengte tweemaal doorsnijden. Zodra het gaat het vel eraf trekken en het vlees pureren met een staafmixer. Mengen met 1 uitgeperste teen knoflook, zout, 2 eetlepels gehakte peterselie en de pepersnippers.

Een kapje bij de vruchtaanzet van de tomaten afsnijden, uithollen, laten uitlekken, met wat olie bestrijken, weer uitlekken, dan vullen met de auberginepuree. Met nog wat olie besprenkelen. Tien minuten laten meebakken met de koek.

Hierbij tabasco naar smaak en yoghurt met peper en zout.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden